Jeste li se ikada zapitali kako koristiti klima-uređaj na način koji maksimalno štedi električnu energiju? Da li je isključivanje uređaja kada niste kod kuće zaista štedljivo ili je bolje ostaviti ga da radi na konstantnoj temperaturi ceo dan?

Prekomerna potrošnja električne energije ne samo da povećava račune, već i doprinosi većem izgaranju fosilnih goriva, što pospešuje klimatske promene.

Stoga je ključno znati kako efikasno koristiti klima-uređaj kako biste uštedeli energiju. Klima-uređaji najefikasnije rade kada su uključeni na punu snagu, a ne kada povremeno rade na manjoj brzini kako bi održali konstantnu temperaturu tokom dana. Takođe, klima-uređaji koji rade na punu snagu delotvornije će uklanjati vlagu iz prostora.

Ušteda električne energije može se postići i postavljanjem termostata na višu temperaturu (razlika između unutrašnje i spoljašnje temperature ne bi trebalo da bude veća od 7 stepeni). Svaki stepen više na termostatu može smanjiti potrošnju energije klima-uređaja za tri do pet odsto. Za maksimalnu uštedu, ostavite klima-uređaj na 26 ili više stepeni dok niste kod kuće.

Evo još nekoliko saveta kako se rashladiti i istovremeno uštedeti energiju koristeći klima-uređaj:

Nabavite klima-uređaj sa podesivim termostatom

Ovaj tip klima-uređaja omogućava vam da postavite željenu temperaturu u prostoru, pa će vaš dom biti ugodno rashlađen kada se vratite kući. Moderni modeli često imaju ugrađene merače vremena i termostate koji prilagođavaju rad uređaja.

Koristite stropne ventilatore

Iako ventilator neće direktno rashladiti prostoriju, osećaj strujanja vazduha može učiniti višu temperaturu podnošljivijom. Tako možete postaviti termostat na klima-uređaju na višu temperaturu i smanjiti potrošnju energije. Međutim, ventilatori ne snižavaju temperaturu, stoga ih isključite kada niste kod kuće kako biste izbegli nepotrebnu potrošnju energije.

Posadite grmlje kao senku

Veliko grmlje posađeno sa južne i zapadne strane kuće može smanjiti akumulaciju topline tokom dana, što će pomoći u održavanju niže unutrašnje temperature.

Stvaranje promaje

Najjednostavniji način rashlađivanja prostorije je otvaranje prozora, ali ne previše. Što manje otvorite prozor, to će promaja biti jača. Eksperimentisanje sa otvaranjem prozora u različitim prostorijama kako biste pronašli najbolji način za stvaranje prijatne promaje.

Povezane vesti