Sastojci:
- kilogram belog krompira, oljuštenog
- 2/3 šolje krompirovog skroba (ili kukuruznog skroba)
- so i biber po ukusu
- 150g sira
- maslinovo ulje
Priprema:
Stavite šerpu vode da provri. Oguljeni krompir isecite na male kocke. Kada voda proključa, ubacite krompir i dodajte 1 kašičicu soli. Vratite da proključa, a zatim podesite tajmer na oko 10 minuta ili dok vam krompir ne omekša i može da se gnječi.
Prebacite krompir u veliku činiju i viljuškom ga izgnječite. Dodajte krompirov skrob, so i biber. Mešajte čistim rukama da 'gurnete' skrob u krompir, dok se ne formira glatko testo.
Formirajte loptice veličine oko 1/4 šolje i poravnajte ih najbolje što možete. Dodajte 2-3 male kocke sira u sredinu i zatvorite ih. Sada, nežno poravnajte ovo u disk i ponovite postupak.
Dodajte malo maslinovog ulja u tiganj i zagrejte na srednjoj temperaturi. Dodajte diskove od krompira i pecite oko 3-4 minuta po strani. Smanjite vatru ako počnu da se peku prebrzo.
Napomena: Što se punjenja tiče možete da budete kreativni, pa umesto sira stavite pečurke ili bilo koju drugu namirnicu po želji.
Kako to izgleda u praksi, pogledajte u snimku: