Za SRPSKU NOVU GODINU tradicionalno se priprema VASILICA: Evo koje običaje treba ispoštovati na "MALI BOŽIĆ"
Večeras dočekujemo Novu godinu po julijanskom kalendaru, a naš narod, u zavisnosti od kraja, ima različite običaje
13.1.2025. 10:03
Stručnjaci upozoravaju da ovakva praksa uništava dragocene arome i stvara neprijatan, gorak ukus.
4.12.2024.|8:47
Izvor: net.hr/Antonela Ištvan
Mnogi ljubitelji kafe svakodnevno prave istu ključnu grešku – dodaju mlevenu kafu u tek proključalu vodu. Stručnjaci upozoravaju da ovakva praksa uništava dragocene arome i stvara neprijatan, gorak ukus.
Postoji jednostavno rešenje koje može značajno poboljšati kvalitet vaše omiljene šolje kafe, navodi "Weaver's Coffee & Tea".
Prema preporukama Nacionalnog udruženja za kafu, idealna temperatura vode za pripremu kafe kreće se između 90 i 96 stepeni Celzijusa. Kada voda proključa, njena temperatura dostiže 100 stepeni, što je previsoko za optimalnu ekstrakciju kafe.
Prevruća voda bukvalno "spali" kafu, uništavajući fine arome i oslobađajući previše gorkih jedinjenja. Ovo je razlog zašto mnogi misle da kafa mora biti gorka, iako to nije tačno.
Nakon što voda proključa, sačekajte oko 30 sekundi pre nego što dodate mlevenu kafu. Ovaj kratak period omogućava vodi da se ohladi na idealnu temperaturu za ekstrakciju, zadržavajući pritom dovoljno toplote za optimalno oslobađanje aroma.
Kvalitet vode značajno utiče na ukus kafe. Budući da se tvrdoća vode razlikuje od mesta do mesta, stručnjaci preporučuju korišćenje filtera za prečišćavanje. Tvrda voda može izazvati gorak ukus i stvaranje kamenca u aparatima za kafu.
Kafa je izuzetno osetljiva na spoljašnje uticaje. Ključni saveti za očuvanje svežine su:
Dobra vest je da nije potrebno ulagati u skupu opremu za pripremu kvalitetne kafe. Važno je održavati pribor čistim, koristiti sveže mlevenu kafu, paziti na odnos kafe i vode i poštovati optimalno vreme ekstrakcije.
Osim korišćenja prevruće vode, ljudi često greše kada:
Večeras dočekujemo Novu godinu po julijanskom kalendaru, a naš narod, u zavisnosti od kraja, ima različite običaje
13.1.2025. 10:03
Mikrotalasne pećnice postale su nezaobilazan uređaj u skoro svakoj kuhinji.
12.1.2025. 8:57
Roditelji svojim primerom i savetima svakodnevno nastoje da odgoje decu na koju će biti ponosni, ne samo zbog njihovog uspeha, već i zbog toga kakve osobe postanu.
12.1.2025. 8:36
Večeras dočekujemo Novu godinu po julijanskom kalendaru, a naš narod, u zavisnosti od kraja, ima različite običaje
13.1.2025. 10:03
Mikrotalasne pećnice postale su nezaobilazan uređaj u skoro svakoj kuhinji.
12.1.2025. 8:57
Roditelji svojim primerom i savetima svakodnevno nastoje da odgoje decu na koju će biti ponosni, ne samo zbog njihovog uspeha, već i zbog toga kakve osobe postanu.
12.1.2025. 8:36
Sumnjamo da ćete moći da se zaustavite samo na jednom.
12.1.2025. 8:06
Informisanost je pola zdravlja!
11.1.2025. 10:18
Recepata za jela od mlevenog mesa ima mnogo, ali među najomiljenijima su pljeskavice, ćevapi, ćufte i šnicle.
11.1.2025. 8:48
Na pitanje šta bi pre izabrala - pusto ostrvo ili luksuzan hotel, pevačica se nije dvoumila!
16.1.2025. 11:44
Pevačica je odgovarala na naša pitanja i za jednu Vagu, kao što je ona, nije bilo lako da se odgovori na pitanja ili-ili!
16.1.2025. 11:35
Godinama je nismo viđali na muzičkoj sceni, i baš sada planira svoj povratak i to novim albumom!
16.1.2025. 10:45
Sin Dragana Kojića Kebe po drugi put "stao na ludi kamen".
16.1.2025. 10:13
Princ od Vranja ima mnogo planova za 2025. godinu!
16.1.2025. 8:06
Lepa Lukić je proslavila 85. rođendan i tim povodom pozvala drage prijatelje i kolege na druženje i to pred kamerama "Exkluziva"
15.1.2025. 11:23