Jednostavni i mirisni cimet keksići: Biće pravi ukras novogodišnje trpeze (RECEPT)
Odlično za početnike.
21.12.2025. 8:11
Stručnjaci upozoravaju da ovakva praksa uništava dragocene arome i stvara neprijatan, gorak ukus.
Ilustracija Foto: Dima Sobko/Shutterstock
4.12.2024.|8:47
Izvor: net.hr/Antonela Ištvan
Mnogi ljubitelji kafe svakodnevno prave istu ključnu grešku – dodaju mlevenu kafu u tek proključalu vodu. Stručnjaci upozoravaju da ovakva praksa uništava dragocene arome i stvara neprijatan, gorak ukus.
Postoji jednostavno rešenje koje može značajno poboljšati kvalitet vaše omiljene šolje kafe, navodi "Weaver's Coffee & Tea".
Prema preporukama Nacionalnog udruženja za kafu, idealna temperatura vode za pripremu kafe kreće se između 90 i 96 stepeni Celzijusa. Kada voda proključa, njena temperatura dostiže 100 stepeni, što je previsoko za optimalnu ekstrakciju kafe.
Prevruća voda bukvalno "spali" kafu, uništavajući fine arome i oslobađajući previše gorkih jedinjenja. Ovo je razlog zašto mnogi misle da kafa mora biti gorka, iako to nije tačno.
Nakon što voda proključa, sačekajte oko 30 sekundi pre nego što dodate mlevenu kafu. Ovaj kratak period omogućava vodi da se ohladi na idealnu temperaturu za ekstrakciju, zadržavajući pritom dovoljno toplote za optimalno oslobađanje aroma.
Kvalitet vode značajno utiče na ukus kafe. Budući da se tvrdoća vode razlikuje od mesta do mesta, stručnjaci preporučuju korišćenje filtera za prečišćavanje. Tvrda voda može izazvati gorak ukus i stvaranje kamenca u aparatima za kafu.
Kafa je izuzetno osetljiva na spoljašnje uticaje. Ključni saveti za očuvanje svežine su:
Dobra vest je da nije potrebno ulagati u skupu opremu za pripremu kvalitetne kafe. Važno je održavati pribor čistim, koristiti sveže mlevenu kafu, paziti na odnos kafe i vode i poštovati optimalno vreme ekstrakcije.
Osim korišćenja prevruće vode, ljudi često greše kada:
Odlično za početnike.
21.12.2025. 8:11
Iako možda zvuči čudno, jedna baka je rešila da svojim unucima ne kupuje poklone, ali za to ima jako dobar razlog.
20.12.2025. 14:00
Naučnici su otkrili da deca starijih roditelja imaju manje problema u ponašanju od onih čiji su roditlelji mlađi.
20.12.2025. 9:56
Strah od Deda Mraza kod dece nije neuobičajen, a uz ove savete psihologa pomozite mališanima da taj strah prevaziđu.
20.12.2025. 8:06
Kuvar otkriva cake zbog kojih će vam riba ispasti odlično.
19.12.2025. 11:11
Mesec rođenja možda nije samo broj u kalendaru, istraživanja sugerišu da određeni periodi u godini mogu uticati na detetov razvoj i školsku spremnost.
18.12.2025. 14:00
Kada želite brz, a ukusan ručak, ova Alfredo pasta je pravi izbor za vas.
18.12.2025. 10:00
Promene u ponašanju psa često su prvi znak da se s njegovim zdravljem ili emocionalnim stanjem nešto događa i zato ih ne treba olako shvatati.
17.12.2025. 14:00
Postoje ljudi koji u naš život unesu posebnu toplinu, a među njima se posebno ističu – tetke.
17.12.2025. 10:13
Bez direktnog plasmana u treći krug "Zvezda Granda" ostale su takmičarke Maša Jovanović iz Đoletovog tima, i Ivona Guberac iz tima Ane Bekute.
21.12.2025. 15:31
Dugoočekivana serija "Dadilja sa sela" počela je sa emitovanjem, a do sada imali ste priliku da pogledate prve dve epizode.
21.12.2025. 13:44
Pevač Saša Matić još jednom je pokazao svoju humanu stranu.
21.12.2025. 11:06
Glumica Tamara Belošević, koju publika prepoznaje po ulozi spletkarke Gabrijele iz "Igre sudbine", naći će se prvi put u žiriju šoua "Nikad nije kasno".
21.12.2025. 10:45
Minja Stanković (20) i Lena Todosijević (30) sukobile su se u duelu u drugom krugu "Zvezda Granda", i svoje nastupe završile sa maksimalnim brojem glasova.
21.12.2025. 9:58
Iako je na prvu loptu delovalo da će takmičari Andrija Novković i Vladan Pavlović završiti direktno u trećem krugu "Zvezda Granda", to se nažalost nije desilo.
21.12.2025. 9:06