Kako da na pravi način razgovarate SA DECOM O S*KSU - otkriva terapeutkinja: Nikako ne treba da im POSTAVLJATE GRANICE, a kada primetite da im se neko dopada...
Koji je pravi uzrast i na koji način treba pristupiti detetu kada se radi o razgovoru o intimnim odnosima?
Foto: Prva TV Printcreen
17.10.2024.|9:58
Izvor: Prva/J.G.
Podeli:
Sasvim je prirodno da deca u određenom uzrastu počnu da postavljaju pitanja o seksualnosti i intimnim odnosima, a pojedini roditelji se nađu iznenađeni i u čudu, nespremni i u nedoumici kako da odgovore.
Jugoslava Zajić, specijalni pedagog i psihoterapeut je u emisiji "150 minuta" dala korisne savete na ovu temu:
- Kada govorimo o adolescentima, taj razgovor bi bilo najbolje obaviti pre nego što oni postanu seksualno aktivni, a to je između 10. i 14. godine. To je neki period kada bi trebalo aktivnije otvarati te teme vezano za seksualnost - rekla je Jugoslava i dodala:
- Što se tiče informacija o seksualnosti, treba zaista ići postepeno, kada primetimo i naravno vidimo da je dete krenulo da mu se neko dopada. Kada primetite da dete ima bilo kakva pitanja o seksualnosti, seksu, prvom poljupcu, to je odličan prostor i temelj da roditelj može da krene da priča, da li o zaštiti, o odgovornosti, o emocijama... - dodaje psihoterapeut.
- Nikako ne treba sa decom razgovarati tako da im se postavljaju određene granice. Ono što je najveći strah kod roditelja zapravo jeste jer smatraju da moraju da imaju veliku kontrolu nad tim. Ne možemo nikad imati kontrolu nad decom. Treba da pričamo sa njima, reći im o posledicama, razgovarati o tome da može da se zatrudni, da mogu da postoje polne bolesti, kako se zaštititi od toga, pričati o emocijama, o razvoju svega toga, da je to nešto i mnogo lepo - kaže pedagog.
Da li treba ili ne treba objašnjavati detetu kako izgleda sam čin i šta je još otkrila Jugoslava, pogledajte u snimku:
Prilikom svakodnevnog tuširanja često dolazi do problema na koži poput zatezanja, perutanja, sivila ili iritacija, a stručnjaci pojašnjavaju i koji su najčešći razlozi za to.
Neki roditelji pažljivo gledaju na sat i njihova deca moraju biti u krevetu u tačno određeno vreme. S druge strane, ima roditelja koji se uopšte ne opterećuju rasporedom spavanja.
Kuvanje pirinča bi trebalo da bude jednostavno jer obično zahteva samo pirinač i vodu. Međutim, to često nije slučaj, jer male greške mogu dovesti do potpunog neuspeha.
Prženje i pečenje hrane u ulju je svakodnevna praksa u mnogim domaćinstvima. Često se postavlja pitanje - koliko je bezbedno da ponovo koristite isto ulje?
Sanja Berić osvojila je visoko drugo mesto u 4. sezoni najgledanijeg kulinarskog takmičenja "MasterChef Srbija", a sada je gostujući u "Jutru" na TV Prva sumirala svoje učešće.
Mudrost je životna veština koja dolazi iz zrelosti, iskustva i sposobnosti sagledavanja šire perspektive. Prava mudrost dolazi kad naučimo gledati srcem, razumom i iskustvom – istovremeno.
Mnoge žene se suočavaju s ljubavnim dilemama i večitim pitanjem: "Da li je on pravi za mene"? Društvenim mrežama kruži nova teorija o tome kako ga prepoznati, a naziva se "teorija stolice".
Vaše blago vas čeka, samo treba da ga prepoznate i unovčite na pravi način! Proverite svoje kutije sa igračkama, jer vas jedan zaboravljeni primerak može obogatiti.
Članovi benda Turbo trans turisti Nikola i Boško Mijušković predstavljaće Srbiju na festivalu Eurosonic koji će biti održan od 14. do 17. januara 2026. u Holandiji.
Putovanje, odmor i botoks! Gastarbajteri polako pakuju kofere za prazničnu posetu Srbiji, a neki su već zakazali termine za ulepšavanja i negu. Na ovu temu govori dr Brankica Tepavčević, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.
Novogodišnja bajka zavladala je ove zime i u Zemunu gde je počela prava praznična čarolija. Šta sve tamo očekuje posetioce i u čemu će moći da uživaju više od mesec dana čućemo od Andrijane Radičević.
U zimskim mesecima, pre ere interneta i mobilnih telefona, ljudi su se okupljali po kućama i družili. Tu se pevalo, pilo, smejalo ali i štrikalo, plelo. Koliko se prelo danas sačuvalo na terenu Rasinskog okruga i zbog čega je važno da se očuva?