Uz laku pripremu možete postići poseban ukus, a za domaći hleb koji se ne mesi kao drugi, biće vam potrebno par sastojaka.
Potrebni sastojci:
450 gr brašna (tip 500), 300 ml mlake vode, 10 grama soli ili oko dve kašike soli, 13 gr svežeg kvasca, posuda za pečenje sa poklopcem, papir za pečenje.
Priprema:
U mlakoj vodi razmutite kvasac i dodajte u brašno, kao i so. Umešajte rukom tek toliko da se svi sastojci sjedine. Ovu vrstu testa nije potrebno mesiti. Testo ostavite u zatvorenoj posudi na toplom mestu i sačekajte da se udvostruči. Za taj proces biće potrebno sat ili dva u zavisnosti od temperature i kvasca.
Dok testo naraste, uključite rernu na 220 stepeni i stavite zatvorenu posudu unutra da se zagreje. Kada testo naraste, samo ga postavite u ranije pobrašnjenu posudu i preklopite ga od krajeva ka sredini.
Testo nije potrebno oblikovati, dovoljno je da ga stavite na papir za pečenje. Izvadite zagrejanu posudu i u nju stavite papir za pečenje sa testom, pa je zatvorite.
Pecite sa zatvorenim poklopcem 20 minuta, a onda smanjite rernu na 200 stepeni i pecite još 30 minuta sa otvorenim poklopcem.
Kada hleb dobije zlatnu boju znaćete da je gotov. Potrebno je da ga ostavite da se potpuno ohladi.
Ukoliko nemate posudu za pečenje, možete koristiti običan pleh koji ćete prethodno zagrejati u rerni i poprskati sa malo vode kada budete stavljali hleb u rernu.