
Tikvice umesto hlepčića, a punjenje - PRSTE DA POLIŽEŠ! Ove mini burgere ćete praviti SVAKI DAN
Jednostavno, a ukusno - najbolja kombinacija.
11.7.2025. 9:11
Iako od tikvica mogu da se naprave razna jela, mnogi ljudi čine greške zbog kojih ona ne dostignu svoj puni, pravi ukus.
Ilustracija; Foto: FotosDo/Shutterstock
17.6.2024.|10:11
Izvor: punkufer.hr
Tikvice su izuzetno fleksibilno povrće koje se može pripremiti na 101 način. Najčešće ih pečemo, pohujemo i dinstamo. Možemo ih koristiti i kao podlogu za picu, dodati ih u slatki hleb ili ih jesti potpuno sirove u salatama.
Iako su tikvice popularno povrće u toplijem delu godine, to ne znači da ljudi znaju kako da ih pravilno pripreme. Ako želite da izbegnete da budu ljigave, gnjecave i mlohave, nemojte praviti ove dve najveće greške, savetuje Punkufer.
Kuvanje i pečenje na niskoj temperaturi
Neke namirnice poput čvršćih komada mesa ili luka vole laganu i sporu toplotnu obradu. Tikvice su njihova sušta suprotnost. Biće najukusnije ako ih izložite kratkoj toplotnoj obradi na visokoj temperaturi.
Zbog visokog sadržaja vode u tikvicama, ovo povrće ne voli laganu toplotnu obradu. Ako se kuvaju na niskoj temperaturi, ispustiće vodu i postati gnjecave i bezukusne. Na jakoj vatri, pak, dobiće lepu karamelizovanu površinu, dok će unutrašnjost ostati kompaktna i „mesnata“.
Nemojte se plašiti da ih stavite na roštilj – odličan su prilog uz jela od mesa i ribe, a od njih možete napraviti i ukusne ražnjiće od povrća.
Dugotrajna toplotna obrada
Nema ništa gore od prekuvanog povrća. Ne stavljajte tikvice u supe, čorbe i čorbe zajedno sa mesom i krompirom – umesto toga dodajte ih neposredno pred kraj termičke obrade i tako garantujte njihovu savršenu teksturu.
Tikvice su jedno od onih povrća koje za samo nekoliko minuta prelazi iz nedovoljno kuvanog u prekuvano. Zato je dobro paziti kada ih kuvate ili pečete na šporetu i u rerni.
Nema previše jela koja možete napraviti od prekuvanih tikvica – na kraju možete izgnječiti tikvice i napraviti pire i gustu supu ili sos.
Kuvari preporučuju da uvek isečete tikvice na veće komade kako biste izbegli preteranu toplotnu obradu.
Jednostavno, a ukusno - najbolja kombinacija.
11.7.2025. 9:11
Kada kod deteta negujemo veštine poput otpornosti, znatiželje ili samopouzdanja, pomažemo mu da krene u budućnost s više sigurnosti, nezavisno od toga koji put odabere.
9.7.2025. 9:41
Čak i da niste preveliki ljubitelj povrća, ovo ukusno jelo će vam se sigurno dopasti.
9.7.2025. 8:15
Jednostavno, a ukusno - najbolja kombinacija.
11.7.2025. 9:11
Kada kod deteta negujemo veštine poput otpornosti, znatiželje ili samopouzdanja, pomažemo mu da krene u budućnost s više sigurnosti, nezavisno od toga koji put odabere.
9.7.2025. 9:41
Čak i da niste preveliki ljubitelj povrća, ovo ukusno jelo će vam se sigurno dopasti.
9.7.2025. 8:15
Malo više umerenosti u potrošnji bi trebalo da dovede i do manjih računa.
8.7.2025. 11:10
Biće vam potrebno samo nekoliko sastojaka koje verovatno već imate kod kuće.
8.7.2025. 10:24
Evo koje stvari za bebu obično kupuju svi budući roditelji, a bespotrebne su.
8.7.2025. 8:48
Glumac je čak 18 godina u braku sa bivšom manekenkom.
11.7.2025. 11:45
Glumac Džulijan Makman je preminuo u 57. godini, nakon duge borbe sa kancerom.
11.7.2025. 10:43
Zbog uloge jednog naučnika, mladi glumac je morao da promeni lični opis pa je tako smršao 15 kilograma i postao neprepoznatljiv!
11.7.2025. 10:33
"Razvod je danas normalna stvar jer, stava sam da ako nešto ne ide, treba pustiti. Nemam problem sa time".
11.7.2025. 10:00
Otkriveni su potresni, novi detalji o uzroku smrti poznatog glumca Džulijana Mekmahona nakon što je iznenada preminuo u 56. godini.
11.7.2025. 9:50
Danas je jedan od najomiljenijih i najtalentovanijih mlađih glumaca naše kinematografije.
10.7.2025. 10:44