
GENIJALAN TRIK koji će vam uštedeti VREME ZA KUPOVINU: Da li ste čuli za METODU 54321?
Znate onaj osećaj kada izađete iz prodavnice sa dve kese i još uvek nemate šta da kuvate?
12.6.2025. 9:51
Iako od tikvica mogu da se naprave razna jela, mnogi ljudi čine greške zbog kojih ona ne dostignu svoj puni, pravi ukus.
Ilustracija; Foto: FotosDo/Shutterstock
17.6.2024.|10:11
Izvor: punkufer.hr
Tikvice su izuzetno fleksibilno povrće koje se može pripremiti na 101 način. Najčešće ih pečemo, pohujemo i dinstamo. Možemo ih koristiti i kao podlogu za picu, dodati ih u slatki hleb ili ih jesti potpuno sirove u salatama.
Iako su tikvice popularno povrće u toplijem delu godine, to ne znači da ljudi znaju kako da ih pravilno pripreme. Ako želite da izbegnete da budu ljigave, gnjecave i mlohave, nemojte praviti ove dve najveće greške, savetuje Punkufer.
Kuvanje i pečenje na niskoj temperaturi
Neke namirnice poput čvršćih komada mesa ili luka vole laganu i sporu toplotnu obradu. Tikvice su njihova sušta suprotnost. Biće najukusnije ako ih izložite kratkoj toplotnoj obradi na visokoj temperaturi.
Zbog visokog sadržaja vode u tikvicama, ovo povrće ne voli laganu toplotnu obradu. Ako se kuvaju na niskoj temperaturi, ispustiće vodu i postati gnjecave i bezukusne. Na jakoj vatri, pak, dobiće lepu karamelizovanu površinu, dok će unutrašnjost ostati kompaktna i „mesnata“.
Nemojte se plašiti da ih stavite na roštilj – odličan su prilog uz jela od mesa i ribe, a od njih možete napraviti i ukusne ražnjiće od povrća.
Dugotrajna toplotna obrada
Nema ništa gore od prekuvanog povrća. Ne stavljajte tikvice u supe, čorbe i čorbe zajedno sa mesom i krompirom – umesto toga dodajte ih neposredno pred kraj termičke obrade i tako garantujte njihovu savršenu teksturu.
Tikvice su jedno od onih povrća koje za samo nekoliko minuta prelazi iz nedovoljno kuvanog u prekuvano. Zato je dobro paziti kada ih kuvate ili pečete na šporetu i u rerni.
Nema previše jela koja možete napraviti od prekuvanih tikvica – na kraju možete izgnječiti tikvice i napraviti pire i gustu supu ili sos.
Kuvari preporučuju da uvek isečete tikvice na veće komade kako biste izbegli preteranu toplotnu obradu.
Znate onaj osećaj kada izađete iz prodavnice sa dve kese i još uvek nemate šta da kuvate?
12.6.2025. 9:51
Znamo da je soda bikarbona sredstvo koje mnogi koriste za razna kućna spremanja, međutim, postoji i nešto drugo, čak i bolje.
11.6.2025. 10:25
S dolaskom leta dolaze nam i visoke temperature, zato budite pripremljeni za odmor s vašom bebom i zaštite je od mogućih neprijatnosti i problema.
11.6.2025. 10:01
Znate onaj osećaj kada izađete iz prodavnice sa dve kese i još uvek nemate šta da kuvate?
12.6.2025. 9:51
Znamo da je soda bikarbona sredstvo koje mnogi koriste za razna kućna spremanja, međutim, postoji i nešto drugo, čak i bolje.
11.6.2025. 10:25
S dolaskom leta dolaze nam i visoke temperature, zato budite pripremljeni za odmor s vašom bebom i zaštite je od mogućih neprijatnosti i problema.
11.6.2025. 10:01
Nakon razvoda, ženi će pripasti sva imovina, plesaće se i radovati se kao na najboljem slavlju, a muškarci rado biraju baš razvedene za ponovni brak.
10.6.2025. 12:00
Evo koje dete u porodici je obično miljenik.
10.6.2025. 9:08
Svako od nas želi deci da obezbedi srećno detinjstvo, a ono što je najvažnije za to su uspomene.
9.6.2025. 8:30
On je najmlađi, ali i najsnalažljiviji takmičar, što se videlo i u 19. epizodi treće sezone “MasterChefa Srbija”.
12.6.2025. 22:18
Riznić nikada nije pravio poparu, pa se za prvi put odlično snašao! Toliko dobro, da je “krao” ideje od Vesne i Teodore.
12.6.2025. 22:04
Zadatak u eliminaciji je bio da sedmoro takmičara naprave vrlo jednostavno i domaćinsko jelo – poparu! Ali ne bilo kakvu. Tradicionalnu, ali mora da ima i notu modernog, inovativnog…
12.6.2025. 21:58
Nina je morala da donese veliku odluku!
12.6.2025. 21:53
Novak, Teodora i Nina su se vrlo brzo izdvojili kao najbolji prilikom pravljenja “Dubai” poslastice.
12.6.2025. 21:37
Mihajlo je pravio mini kadaif tart punjen ganašom od crne čokolade sa pistaći šantili kremom, međutim nešto je kod njegovog recepta pošlo po zlu, pa je tako umesto šećera dodao so.
12.6.2025. 21:30