
Toliko jednostavno, a toliko UKUSNO - napravite palačinke od samo DVA SASTOJKA (VIDEO)
Ove zdrave palačinke, bez brašna će oduševiti i najveće sladokusce.
19.3.2025. 8:06
Iako od tikvica mogu da se naprave razna jela, mnogi ljudi čine greške zbog kojih ona ne dostignu svoj puni, pravi ukus.
Ilustracija; Foto: FotosDo/Shutterstock
17.6.2024.|10:11
Izvor: punkufer.hr
Tikvice su izuzetno fleksibilno povrće koje se može pripremiti na 101 način. Najčešće ih pečemo, pohujemo i dinstamo. Možemo ih koristiti i kao podlogu za picu, dodati ih u slatki hleb ili ih jesti potpuno sirove u salatama.
Iako su tikvice popularno povrće u toplijem delu godine, to ne znači da ljudi znaju kako da ih pravilno pripreme. Ako želite da izbegnete da budu ljigave, gnjecave i mlohave, nemojte praviti ove dve najveće greške, savetuje Punkufer.
Kuvanje i pečenje na niskoj temperaturi
Neke namirnice poput čvršćih komada mesa ili luka vole laganu i sporu toplotnu obradu. Tikvice su njihova sušta suprotnost. Biće najukusnije ako ih izložite kratkoj toplotnoj obradi na visokoj temperaturi.
Zbog visokog sadržaja vode u tikvicama, ovo povrće ne voli laganu toplotnu obradu. Ako se kuvaju na niskoj temperaturi, ispustiće vodu i postati gnjecave i bezukusne. Na jakoj vatri, pak, dobiće lepu karamelizovanu površinu, dok će unutrašnjost ostati kompaktna i „mesnata“.
Nemojte se plašiti da ih stavite na roštilj – odličan su prilog uz jela od mesa i ribe, a od njih možete napraviti i ukusne ražnjiće od povrća.
Dugotrajna toplotna obrada
Nema ništa gore od prekuvanog povrća. Ne stavljajte tikvice u supe, čorbe i čorbe zajedno sa mesom i krompirom – umesto toga dodajte ih neposredno pred kraj termičke obrade i tako garantujte njihovu savršenu teksturu.
Tikvice su jedno od onih povrća koje za samo nekoliko minuta prelazi iz nedovoljno kuvanog u prekuvano. Zato je dobro paziti kada ih kuvate ili pečete na šporetu i u rerni.
Nema previše jela koja možete napraviti od prekuvanih tikvica – na kraju možete izgnječiti tikvice i napraviti pire i gustu supu ili sos.
Kuvari preporučuju da uvek isečete tikvice na veće komade kako biste izbegli preteranu toplotnu obradu.
Ove zdrave palačinke, bez brašna će oduševiti i najveće sladokusce.
19.3.2025. 8:06
Odgajanje dece sigurno je najlepši, ali i najteži zadatak na svetu. Roditelji daju sve od sebe da mališane vaspitaju što bolje, ali naravno da na tom putu prave greške, što je sasvim normalno.
18.3.2025. 16:00
Ukoliko volite brze, a ukusne recepte, bez pečenja i zadržavanja u kuhinji, ovo je prava stvar za vas.
18.3.2025. 10:20
Ove zdrave palačinke, bez brašna će oduševiti i najveće sladokusce.
19.3.2025. 8:06
Odgajanje dece sigurno je najlepši, ali i najteži zadatak na svetu. Roditelji daju sve od sebe da mališane vaspitaju što bolje, ali naravno da na tom putu prave greške, što je sasvim normalno.
18.3.2025. 16:00
Ukoliko volite brze, a ukusne recepte, bez pečenja i zadržavanja u kuhinji, ovo je prava stvar za vas.
18.3.2025. 10:20
Čak se ne radi konkretno o ponašanju tog deteta, već o nečemu sasvim drugom.
17.3.2025. 14:00
Sastojke potrebne za ovo jelo, poput jaja i sira sigurno već imate kod kuće.
17.3.2025. 8:06
Kada se zaželite nečeg slatkog, ovaj dezert je pravi izbor za vas.
16.3.2025. 8:35
Seka Aleksić i Stefan Đurić Rasta ukrstiće glasove na predstojećem muzičkom festivalu "Sound Clash" ovog juna!
20.3.2025. 9:44
"Sad bez laži, ljudi znaju..."
20.3.2025. 9:29
Karli Klos i Džoš Kušner čekaju treće dete, saopštili su to fotografijom na Instagramu.
19.3.2025. 13:37
Oglasila se pevačica Nina Badrić koja je pre 11 godina izgubila vrlo važnu osobu u svom životu.
19.3.2025. 11:10
Hitom "Ja imam nekog, a ti si sam" Slavko Banjac i Vesna Zmijanac su harali muzičkim nebom 90-tih godina.
19.3.2025. 10:29
Patrik Švarceneger je za najnoviju kampanju brenda "SKIMS" odlučio da se skine i pokaže čime raspolaže.
19.3.2025. 10:02