Tikvice su izuzetno fleksibilno povrće koje se može pripremiti na 101 način. Najčešće ih pečemo, pohujemo i dinstamo. Možemo ih koristiti i kao podlogu za picu, dodati ih u slatki hleb ili ih jesti potpuno sirove u salatama.Iako su tikvice popularno povrće u toplijem delu godine, to ne znači da ljudi znaju kako da ih pravilno pripreme. Ako želite da izbegnete da budu ljigave, gnjecave i mlohave, nemojte praviti ove dve najveće greške, savetuje Punkufer.Kuvanje i pečenje na niskoj temperaturiNeke namirnice poput čvršćih komada mesa ili luka vole laganu i sporu toplotnu obradu. Tikvice su njihova sušta suprotnost. Biće najukusnije ako ih izložite kratkoj toplotnoj obradi na visokoj temperaturi.Zbog visokog sadržaja vode u tikvicama, ovo povrće ne voli laganu toplotnu obradu. Ako se kuvaju na niskoj temperaturi, ispustiće vodu i postati gnjecave i bezukusne. Na jakoj vatri, pak, dobiće lepu karamelizovanu površinu, dok će unutrašnjost ostati kompaktna i „mesnata“.Nemojte se plašiti da ih stavite na roštilj – odličan su prilog uz jela od mesa i ribe, a od njih možete napraviti i ukusne ražnjiće od povrća.Dugotrajna toplotna obradaNema ništa gore od prekuvanog povrća. Ne stavljajte tikvice u supe, čorbe i čorbe zajedno sa mesom i krompirom – umesto toga dodajte ih neposredno pred kraj termičke obrade i tako garantujte njihovu savršenu teksturu.Tikvice su jedno od onih povrća koje za samo nekoliko minuta prelazi iz nedovoljno kuvanog u prekuvano. Zato je dobro paziti kada ih kuvate ili pečete na šporetu i u rerni.Nema previše jela koja možete napraviti od prekuvanih tikvica – na kraju možete izgnječiti tikvice i napraviti pire i gustu supu ili sos.Kuvari preporučuju da uvek isečete tikvice na veće komade kako biste izbegli preteranu toplotnu obradu.
Dve greške koje svi prave kada spremaju jela od TIKVICA!
Iako od tikvica mogu da se naprave razna jela, mnogi ljudi čine greške zbog kojih ona ne dostignu svoj puni, pravi ukus.
Ilustracija; Foto: FotosDo/Shutterstock
17.6.2024.|10:11
Izvor: punkufer.hr
Podeli:
Najčitanije
Šok u "Zvezdama Granda": Takmičar za mentora zatražio osobu koja ni ne sedi u žiriju
Po treći put u "Zvezdama Granda" predstavio se osamnaestogodišnji Damjan Vračar iz Banja Luke, koji je u svojim prethodnim pojavljivanjima ispadao već na sredini takmičenja.
30.11.2025. 10:59
DNEVNI HOROSKOP ZA ČETVRTAK 4. DECEMBAR: Ribe imaju sve uslove za USPEŠAN DAN, Rakovi osećaju NESIGURNOST, Strelčevi PROMENLJIVOG raspoloženja
Iako je bilo i boljih dana za horoskopske znake i u ovom će za svakog od njih biti nešto lepo.
4.12.2025. 6:30
DNEVNI HOROSKOP ZA 29. NOVEMBAR: Bikovi su pod PRITISKOM; Rakovima je dan ispunjen dešavanjima, a Lavove stiže UMOR!
Saznajte šta vam zvezde poručuju!
29.11.2025. 6:30
Sanja servirala REMEK-DELO, sudije FASCINIRANE: „Ne dišem dok nosim te tanjire“
Sanja iznosi svoje predjelo pred očarane sudije koje u neverici gledaju remek-delo na tanjiru!
4.12.2025. 21:46
„Ja iskreno nisam siguran da sam ikad u životu upoznao čoveka kao što je Jelena“
Prva je uspela da se popne na balkon, gde će saznati kojih još dvoje kolega će joj se pridružiti u finalnim kulinarskim obračunima.
3.12.2025. 22:07