Tikvice su izuzetno fleksibilno povrće koje se može pripremiti na 101 način. Najčešće ih pečemo, pohujemo i dinstamo. Možemo ih koristiti i kao podlogu za picu, dodati ih u slatki hleb ili ih jesti potpuno sirove u salatama.Iako su tikvice popularno povrće u toplijem delu godine, to ne znači da ljudi znaju kako da ih pravilno pripreme. Ako želite da izbegnete da budu ljigave, gnjecave i mlohave, nemojte praviti ove dve najveće greške, savetuje Punkufer.Kuvanje i pečenje na niskoj temperaturiNeke namirnice poput čvršćih komada mesa ili luka vole laganu i sporu toplotnu obradu. Tikvice su njihova sušta suprotnost. Biće najukusnije ako ih izložite kratkoj toplotnoj obradi na visokoj temperaturi.Zbog visokog sadržaja vode u tikvicama, ovo povrće ne voli laganu toplotnu obradu. Ako se kuvaju na niskoj temperaturi, ispustiće vodu i postati gnjecave i bezukusne. Na jakoj vatri, pak, dobiće lepu karamelizovanu površinu, dok će unutrašnjost ostati kompaktna i „mesnata“.Nemojte se plašiti da ih stavite na roštilj – odličan su prilog uz jela od mesa i ribe, a od njih možete napraviti i ukusne ražnjiće od povrća.Dugotrajna toplotna obradaNema ništa gore od prekuvanog povrća. Ne stavljajte tikvice u supe, čorbe i čorbe zajedno sa mesom i krompirom – umesto toga dodajte ih neposredno pred kraj termičke obrade i tako garantujte njihovu savršenu teksturu.Tikvice su jedno od onih povrća koje za samo nekoliko minuta prelazi iz nedovoljno kuvanog u prekuvano. Zato je dobro paziti kada ih kuvate ili pečete na šporetu i u rerni.Nema previše jela koja možete napraviti od prekuvanih tikvica – na kraju možete izgnječiti tikvice i napraviti pire i gustu supu ili sos.Kuvari preporučuju da uvek isečete tikvice na veće komade kako biste izbegli preteranu toplotnu obradu.
Dve greške koje svi prave kada spremaju jela od TIKVICA!
Iako od tikvica mogu da se naprave razna jela, mnogi ljudi čine greške zbog kojih ona ne dostignu svoj puni, pravi ukus.
Ilustracija; Foto: FotosDo/Shutterstock
17.6.2024.|10:11
Izvor: punkufer.hr
Podeli:
Najčitanije
Omiljena turska serija "Kako vreme prolazi" NASTAVLJA SA EMITOVANJEM: Evo gde možete da je gledate
Jednu od najgledanijih turskih serija "Kako vreme prolazi" od ponedeljka, 17. novembra, gledajte na televiziji B92.
13.11.2025. 8:00
DNEVNI HOROSKOP ZA PETAK 14. NOVEMBAR: Ribama se KVARE PLANOVI sa voljenom osobom, Devicama je teško da se uklope u poslovne obaveze, Bikovi - NERVOZNI
Iako bi svi voleli da petak bude jedan lagan i opuštajući dan, to baš neće biti tako za pojedine horoskopske znake.
14.11.2025. 6:30
HOROSKOP ZA UTORAK, 11. NOVEMBAR: Ovnovima SMETAJU tuđe greške, Rakovima ponašanje kolega, ali zbog čega su Vage ZABRINUTE!?
Šta ovaj praznični utorak donosi horoskopskim znacima?
11.11.2025. 6:30
DNEVNI HOROSKOP ZA SREDU, 12. NOVEMBAR: Ribama je potrebna PAŽNJA partnera, Device promenljivog raspoloženja, Blizanci osećaju NESIGURNOST
Sreda će za pojedine horoskopske znake biti poprilično izazovan dan, naročito na polju ljubavi.
12.11.2025. 6:30
Zoran se obratio SUDIJAMA I TAKMIČARIMA nakon eliminacije, pa otkrio za koga će NAVIJATI u nastavku takmičenja!
Odlukom sudija, Zoran Drakulić napušta četvrtu sezonu „MasterChef Srbija“.
13.11.2025. 22:14