Stručnjaci za potrošače iz kompanije Which testirali su nekoliko trikova i podelili savete za pripremu roštilja.
Za početak ističu da nikada ne pritiskate meso, a naročito ne hamburger, jer ćete na taj način istiskati sokove koji se nalaze u mesu. Na taj način ne samo da ćete imati problem sa čišćenjem roštilja, već i da meso neće biti sočno i ukusno.
Savetuje se i da ne širite ugalj po roštilju jer ćete na taj način imati višestruku korist.
„Ako gori samo u jednom delu roštilja, drugi deo možete koristiti kao rešetku za zagrevanje. Čak i ako treba da koristite ceo roštilj, prvo skupite ugalj kada ga palite jer će se tako lakše zapaliti“, naveli su.
Takođe, nikada ne bi trebalo da palite roštilj sa pepelom koji se nalazi na dnu ili da ga koristite bez korišćenja otvora za ventilaciju. Gomilanje pepela može poremetiti protok vazduha do uglja i otežati mu da nastavi da gori. Stoga, morate omogućiti protok kiseonika.
Veoma važan savet je i da nikada ne odlažete čišćenje roštilja. Najbolje ga je čistiti odmah nakon što se ohladi, korišćenjem četke sa čeličnim čekinjama ili kuglicom kuhinjske folije.
Sredstvo za čišćenje rerne dobro deluje, kao i topla voda i sirće. Međutim, preporučuje se da prvo proverite da li neki proizvodi ili metode čišćenja mogu da ponište vašu garanciju za roštilj.
Na kraju, nikada ne ostavljajte roštilj mokar nakon čišćenja jer to može izazvati nakupljanje rđe. Samo ga obrišite krpom koja ne ostavlja dlačice. Tu krpu možete koristiti i za poliranje spoljašnje strane roštilja.