Naučnici su otkrili da čak i jedna jedina ogrebotina na površini nelepljivog tiganja može da izazove oslobađanje štetnih mikroplastika koje zatim završavaju u hrani. Ova saznanja bude zabrinutost zbog mogućih ozbiljnih posledica po ljudsko zdravlje i bezbednost hrane, i pokreću važna pitanja o pravilnoj upotrebi i izboru kuhinjskog posuđa.
Godine 2022. Globalni centar za sanaciju životne sredine objavio je rezultate istraživanja koje se bavilo načinima na koje nelepljivi premazi mogu kontaminirati hranu. Poseban fokus bio je na tiganjima obloženim teflonom, koji su omiljeni zbog toga što sprečavaju lepljenje hrane i lako se održavaju.
Međutim, isti ti tiganji često sadrže per- i polifluoroalkilne supstance (PFAS), poznate i kao "večne hemikalije", koje su štetne za zdravlje. Ove supstance se vremenom akumuliraju u životnoj sredini, ali i u ljudskom telu, što izaziva posebnu zabrinutost.
Šta kažu studije o teflonskim tiganjima?
Korišćenjem specijalne tehnologije, istraživači su uspeli da izbroje mikroskopske plastične čestice koje se oslobađaju sa izgrebanih ili oštećenih nelepljivih površina. Otkriveno je da čak i jedna ogrebotina može otpustiti najmanje 9.000 mikroplastičnih čestica u hranu, dok kod dubljih oštećenja taj broj može dostići čak 2.300.000.
"Karakterizacija mikroplastike je i dalje izazov, a još veći izazov predstavlja nanoplastika. Verovatni izvor tih čestica jeste oštećena površina nelepljivog tiganja, uglavnom premazanog teflonom", naveli su naučnici.
Nanoplastika je posebno opasna – povezuje se s karcinomima, urođenim manama i problemima s plodnošću. Reč je o česticama manjim čak i od mikroplastike, koje mogu da prodru direktno u krvotok, pa čak i u mozak. Pronađene su i u flaširanoj vodi, prema istraživanju Univerziteta Kolumbija.
Šta možemo da uradimo?
Izloženost PFAS hemikalijama povezana je s ozbiljnim zdravstvenim problemima kao što su bolesti jetre i bubrega, povišen krvni pritisak, pa čak i pojedini oblici raka. Kako bi se izbegle posledice, naučnici savetuju pažljivo rukovanje nelepljivim posuđem: ne koristiti metalni pribor, ne pregrevati tiganje i odmah ih zameniti čim premaz počne da se ljušti.
Takođe se preporučuje zamena posuđa koje sadrži PFAS sa bezbednijim alternativama poput keramike, nerđajućeg čelika ili livenog gvožđa.
Naučnici ističu da se tokom kuvanja sa nelepljivih tiganja oslobađaju mikroplastične, pa čak i nanoplastične čestice teflona. Iako većina tih čestica ostaje na samom tiganju, deo njih se može preneti na kuhinjski pribor i završiti u hrani.
"Ovo je jasan pokazatelj da moramo pažljivo da biramo i koristimo kuhinjsko posuđe kako bismo izbegli potencijalnu kontaminaciju", zaključuju istraživači i pozivaju na dalja istraživanja kako bi se u potpunosti procenili rizici povezani sa teflonskom mikroplastikom.