Iako visoke temperature utiču na sve ljude, posebno su loše za trudnice.

Kako utiču na njih i šta bi sve trudnice trebalo da urade kako bi se zaštitile, otkriva Lana Marković, klinički lekar i masterant reproduktivne biologije:

- Naš organizam u ovim vrućinama mora da uloži posebno velike napore da bi održao tu neku optimalnu telesnu temperaturu. Kod trudnica je to posebno teško, s obzirom na to da njihov organizam mora da reguliše, ne samo njihovu temperaturu, već i temperaturu samog ploda - kaže Lana i dodaje:

- U ovako visokim temperaturama može da dođe do različitih poremećaja, pa su tako i rađena mnoga istraživanja na tu temu, koja su pokazala neku statistiku, gde je uočeno da u danima kada su ovi toplotni talasi može doći i do povećane incidence prevremenih porođaja, pa čak i do nekih 16 posto. Ono što je još zabrinjavajuće jeste da su uočene čak i povećane incidence mrtvorođenosti, kod ovako visokih temperatura - navodi Lana i nastavlja:

- Ono što je ključno i što bih izdvojila kao najvažnije jeste redovna hidracija. Kod ovako visokih temperatura, organizam može vrlo lako da dehidrira, što može da dovede i do poremećaja krvnog pritiska, pa na dalje i do prevremenih porođaja i na kraju mrtvorođenosti. Tako da je prvo i najvažnije pravilo da se vodi računa o unosu tečnosti, pa čak i iznad dve litre vode u toku dana.

Koje još savete je Lana podelila, pogledajte u snimku:

Povezane vesti