Iako je dijabetes sam po sebi značajno oboljenje, njegove posledice su ono što ga čini još opasnijim. Dijabetes izaziva i druga oboljenja o čemu je u "150 minuta" govorila doktorka Kristina Savić, oftamolog.

- Dijabetes je poznat po tome, bez obzira što se definiše kao poremećaj nivoa šećera u krvi, zapravo je najveći problem kod dijabetesa, njegove komplikacije. On ostavlja komplikacije na svim sistemima organa i organima, ali kada govorimo o oku, zaista mogu da se jave komplikacije od prednjeg do zadnjeg segmenta, praktično na svim delovima oka - kaže doktorka i kao veliki problem ističe dijabetesnu retinopatiju. 

- Dijabetesna retinopatija je u fokusu kada govorimo o komplikacijama, zato što se dosta kasno otkriva, dosta se teško leči i dosta je uporna, progresivna, odnosno zna da napreduje i mimo bilo kakvog lečenja - navodi doktorka i otkriva da ova bolest može toliko da uznapreduje, da dovede do trajnog oštećenja oka i to bez prethodne najave, s obzirom na to da često simptomi i nisu primetni.

Aleksandar Opačić, predsednik Dijabetološkog saveza Srbije, takođe je bio gost u "!50" minuta, a o čemu su oni još govorili, poslušajte u snimku: