Koliko je opasna salmonela, kako se leči i kakve zdravstvene komplikacije može da izazove, odgovore na pitanja dala nam je doktorka fizičke hemije Svetlana Stanišić.

Susamova pasta sadrži susam, so i ulje, a kako ističe dr Stanišić ovde je reč o ljudskoj grešci.

"To mora da ispita. Na primer, bilo je slučajeva da se u cisterni prenose živa jaja, i onda posle toga u tu istu cisternu natoče sladoled, bez prethodne dezinfekcije. Tada je došlo do masovnog trovanja salmonelom. To su neke ljudske greške u proizvodnji“, objašnjava dr Stanišić.

Nalazi se u životnoj sredini, prenosioci su životinje koje nemaju nikakve simptove. Živina najčešće, zato se i nalazi najčešće u namirnicama životinjskog porekla. Samim tim, salmonela se može pronaći i u zemljištu, vodi...

Relativno mala infektivna doza je da bi došlo do zaraze, ali isto tako zavisi i od samog imunološkog sistema, pojašnjava doktorka fizičke hemije.

Doktorka je, gostujući u emisiji "150 minuta", podelila svoje iskustvo sa letovanja, gde se otrovala hranom, pa je gledaocima Prve dala savete kako da se zaštite pre odlaska na put i kako da reaguju, kada već dođe do zaraze.

"Nije loše uzimati probiotik pre odlaska na putovanje, ali morate da znate da to nije nešto što će sprečiti trovanje, neće nas ono mnogo zaštititi. Možda je najbolje da na putovanje pre ponesete aktivni ugalj i prašak za infuziju. Zato što u tim situacijama kada se već desi trovanje, aktivni ugalj pomaže da neselektivno veže te bakterijske toksine i metabolite, pre nego što pređu iz creva u krvotok, a može da uspori dijareju i smanji dehidrataciju“, objašnjava dr Stanišić.

Doktorka ističe da je u ovakvim situacijama, kao i u slučaju salmonele u tahini pastama, najčešći uzrok jako nizak nivo održava higijene, na šta, kao turisti, ne možemo da utičemo, osim da izbegavamo istočne zemlje, jer su poznate po lošem higijenskom standardu...

Povezane vesti