Nije tajna da se mnoge biljke koriste za poboljšanje zdravlja i imuniteta. Travar Leon Lenc navodi da su beli luk, đumbir, ljuta paprika, crni luk i karanfilić odlični upravo za jačanje imunog sistema, a u emisiji "150 minuta" je dao i recept za jedan imuno tonik:

- Dvadeset grama sušene ljute paprike, poželjno je da bude što veća ljutina. Tu ljutinu daje supstanca koja se zove kapsaicin i ona je odlična za cirkulaciju. Ako nam cirkulacija ne radi kako treba u celom telu teže će se dopremati hranljivi sastojci koje unosimo. Zatim ide 80g sveže ljute paprike, 40g crnog luka, 20g belog, 80g korena đumbira, 80g korena rena i na to sve dodamo litar vodke ili može rakija ili nešto slično. Alkohol ima tu moć da izvlači fitohemikalije iz biljaka i kad pomešamo to sve u blenderu, što se bolje samelje, više se otpuštaju hranljivi sastojci - priča travar i dodaje:

- To treba da se sipa u teglu, neku zatvorenu posudu, gde će da stoji, poželjno je da bude staklena, a ne plastična, dve nedelje, bez dotoka kiseonika. Svaki dan promućkamo par puta u toku dana. Nakon dve nedelje to procedimo i to se koristi 3 čajne kašičice u toku dana ili 1 supena kašika na svakih sat vremena, zavisi ako neko ima neko teže stanje. Ujedno, za taj imunotonik može da se koristi jabukovo sirće, iste količine, umesto alkohola - kaže Leon. 

On je objasnio i zbog čega su određene namirnice dobre po naš organizam, a još jedan njegov recept, možete pogledati u snimku:

Povezane vesti