Komad vaše omiljene poslastice upravo je pao na pod. Brzinski se osvrćete da vidite gleda li vas neko i u tren oka podižete poslasticu natrag. ‘Pravilo pet sekundi!‘ kažete sebi, otresajući mrvice kao da se ništa nije dogodilo. Priznajte, ovo ste barem jednom u životu uradili, makar kada ste bili dete u školskim hodnicima. Nepisano je to kuhinjsko pravilo od pet sekundi koje se prenosi već generacijama, ali je li zaista bezbedno?

Odakle potiče pravilo pet sekundi?

Tačno poreklo ovog pravila nije poznato, ali prema Polu Dosonu, naučniku i koautoru knjige "Did You Just Eat That?", postoji već vekovima. Jedna priča vodi sve do Džingis-kana, mongolskog vladara koji je navodno proglasio da hrana koja padne na pod može tamo ostati dokle on to dopusti. Druga povezanost je nešto bližeg datuma, iz 60-ih godina prošlog veka, kada je poznata kuvarica i TV voditeljka Džulija Čajld u jednoj emisiji slučajno ispustila palačinku i potom je vratila na tanjir, pritom napominjući gledaocima da ovaj potez uvek mogu uraditi ako su sami u kuhinji. Međutim, niko od ovih junaka nije spomenuo tačno pet sekundi, ali su u jednom bili složni - ako hrana izgleda dobro, verovatno je sigurna. Ali, šta kaže nauka?

Testiranje pravila

Naučnik Doson odlučio je da testira mit u laboratoriji. Njegov tim je kontaminirao tri površine: pločice, drvo i tepih, bakterijom salmonelom, čestim uzročnikom trovanja hranom. Na njih su zatim bacili dve vrste hrane: slaninu, koja je masna i vlažna, pa beli hleb, koji je suv. Zatim su čekali trideset i šezdeset sekundi. Rezultati? Bakterije su se prenele gotovo odmah, bez obzira na vreme.

- Čistoća površine daleko je važnija od dužine kontakta. Drugim rečima, ako je pod prljav, i hrana je prljava, bila tamo jednu sekundu ili ceo minut - zaključio je Doson.

Uprkos tome što su uočene male razlike - suva hrana pokupila je manje bakterija, a tepih je preneo nešto manje od tvrdih površina - jedno je bilo sasvim jasno: pravilo pet sekundi ne štiti vaš zalogaj od mikroba.

Da li je ikad sigurno pojesti hranu koja je pala?

Naravno da jeste. Nisu sve površine jednako opasne, niti su svi mikrobi štetni. Ako vam padne komad hleba na čistu kuhinjsku radnu ploču, verovatno nema razloga za brigu. Ipak, ako završi na javnom podu ili ako imate oslabljen imuni sistem, rizik od trovanja hranom raste. Stoga je najsigurniji savet - kad ste u dilemi, bacite. Trovanje hranom jednostavno se ne isplati rizikovati.

Povezane vesti