Ako želite da upoznate Beograd iz drugog ugla – ne kroz politiku, ratove i urbanističke planove, već kroz ono što su ljudi jeli za desert dok su živeli te priče – ova knjiga je pravo mesto za početak.

Slatki Beograd: Vodič kroz istoriju slatkiša u modernom Beogradu Jova Anđića otkriva kako se istorija jednog grada može ispričati kroz ono što se topi na jeziku. Prateći tragove slatkiša kroz vekove, autor beleži ne samo recepte i nazive, već i promene koje su oblikovale duh Beograda: od orijentalnih kolača i uličnih prodavaca, preko evropskih uticaja i bečkih torti, do modernih poslastičarnica koje danas mame poglede i mirisima, ali i nostalgijom.

Ovo nije knjiga o slatkišima. Ovo je knjiga o tome kako su generacije Beograđana, kroz zalogaje punjene orasima, vanilom, medom ili čokoladom, gradile svoj identitet. U njoj ćete pronaći i hroniku zanata i zapis o ukusu jednog vremena, ali i dirljive, zaboravljene slike sa beogradskih ulica – kada se čekalo u redu za najlepšu šampitu, kada se naručivanje torte iz poslastičarnice smatralo statusnim simbolom, a sladoled bio trenutak čistog luksuza.

Anđić pažljivo i temeljno vodi čitaoca kroz ovu priču – arhivskom građom, zapisima, uspomenama i konkretnim receptima na kraju knjige koji su obeležili epohu. Neki od njih i danas se spremaju u domovima, neki se čuvaju u porodičnim sveskama, a neki se – zahvaljujući ovoj knjizi – prvi put ponovo vraćaju među nas.

Slatki Beograd: Vodič kroz istoriju slatkiša u modernom Beogradu je poziv da se za trenutak zaustavimo i pogledamo grad ne kroz ono što je izgubio, već kroz ono što je umeo i ume i dalje da napravi: fantastičnu poslasticu koja se dugo pamti.

Knjiga Slatki Beograd: Vodič kroz istoriju slatkiša u modernom Beogradu je dostupna u knjižarama Vulkan širom zemlje i na sajtu vulkani.rs.

Tagovi:

Povezane vesti

Montesori potencijal
Promo

Montesori potencijal

Budući uspesi dece zavise od razvijanja sposobnosti za inovacije, otpornosti na greške, kreativnog rešavanja problema i efikasne saradnje sa vršnjacima.

26.11.2025. 9:11