VLADARKA U DOBA VELIKIH LOMOVA, DIPLOMATA PRED SULTANOM... Kneginja Milica je ime koje će se VEČNO PAMTITI
Kneginja Milica je jedna od retkih žena našeg srednjeg veka o kojoj znamo dovoljno da vidimo i njenu snagu i njene strahove.
5.12.2025. 12:00
Iz rodne Moskve, došla je u Srbiju na razmenu studenata i u početku je živela u Nišu. Tamo je upoznala mnogo prijatelja, zahvaljujući kojima je naučila i naš jezik.
Foto: Prva TV Printcreen
22.11.2024.|12:00
Izvor: Prva TV/A.B.
U Rusiju se povremeno vraćala, zbog porodice, a kasnije i zbog posla, ali u Srbiji aktivno živi već dve godine gde radi i dva posla.
Ona je doktorka opšte prakse i radi u Kliničkom centru Srbije, a o svojim kolegama ima samo reči hvale.
Zove se Aleksandra Gusak koja je, gostujući u emisiji "150 minuta", sa nama podelila svoje iskustvo življenja u Srbiji.
"Danas sam išla na polaganje testova vožnje i položila sam. Iz drugog puta. Učila sam vožnju u Pančevu, nisam htela da rizikujem u Beogradu, kod Slavije da vozim", kroz smeh priznaje Aleksandra i nastavlja:
"Ovde je bolja edukacija što se tiče dobijanja vozačke dozvole. poštuju se sva pravila, malo je surovije. Mnogo je teže ovde polagati, nego u Rusiji".
"Od 2022. godine sam u Srbiji za stalno. Dolazila sam i ranije, ali recimo tokom pandemije koronavirusa nisam, zbog restrikcija. Beograd se baš gradi, ovde je baš dinamično. Srbija ide napred to i primećuju i oni koji dugo nisu bili ovde. Ovde se baš osećam prihvaćeno.
"Moskva je malo dinamičniji grad od Beograda, tamo svi trče. Šta mi, Rusi, učimo od Srba to je - polako. Neki balans između posla i privatnog života. Mi smo uglavnom posvećeni poslu gde provodimo 24 sata i kada završimo sa poslom, mi pričamo o poslu. I mi koji nismo još nešto veliko postigli, samo trčimo jer želimo sve više i više. I ne znamo da uživamo, a ovde ljudi znaju da razgraniče. Puno rade, ali puno i odmaraju i onda se napravi neki lep balans i lep život", iskreno priznaje Aleksandra.
Srpski jezik je naučila sama, bez udžbenika, uz pomoć prijatelja i kolega, a kako je izgledala njena asimilacija u srpsko društvo i da li je nekada imala negativno iskustvo, pričala je Aleksandra u nastavku:
Kneginja Milica je jedna od retkih žena našeg srednjeg veka o kojoj znamo dovoljno da vidimo i njenu snagu i njene strahove.
5.12.2025. 12:00
Njeno detinjstvo zamenile su dužnosti, dvorske ceremonije i tišina tuđeg jezika.
3.12.2025. 12:00
Snežana se još uvek seća dirljivih reči koje je čula od pokojne majke njene učenice.
2.12.2025. 12:00
Kineski carski harem, tajna institucija koja se protezala kroz sve vladajuće dinastije, i danas je fascinantan i zagonetan deo istorije jedne od najmnogoljudnijih zemalja sveta.
29.11.2025. 12:00
U prvih 25 dana novembra na putevima u našoj zemlji poginulo je čak 13 pešaka.
29.11.2025. 10:21
Iako su vatrogasci brzo došli, kuća je ostala praktično neupotrebljiva.
28.11.2025. 9:11
Tina Tarner ostala je upamćena kao jedna od najvećih muzičkih ikona svih vremena – bila je žena moćnog glasa, neustrašiva na sceni, dok je iza reflektora vodila mnogo težu, tragičnu borbu.
27.11.2025. 12:00
Čuveni glumac Metju Mekonahi je fanovima, putem svog njusletera "Lyrics of Living", otkrio male, ali značajne detalje iz privatnog života.
26.11.2025. 12:00
Upoznajte heroinu iz Čačka - ženu koja je 85 puta dala krv, zaveštala organe i smršala skoro 100 kilograma.
25.11.2025. 11:57
Nikola je jedva dočekao da se sjuri sa balkona u Srđanov zagrljaj!
5.12.2025. 22:37
Sudija Nenad daje poslednju ocenu u SUPERFINALU i time dobijamo POBEDNIKA 4. sezone “MasterChef Srbija”!
5.12.2025. 22:34
Srđan iznosi pred sudije desert koji je nazvao Najnovija rekreacija Švarcvald torte.
5.12.2025. 22:24
Nikola je sleteo s balkona da čestita, buduća mlada kaže da ne bi imala ništa protiv da Nikola bude kum… Da li je ovo najromantičniji i najemotivniji trenutak sezone!?
5.12.2025. 22:19
Srđanova mama se drži za glavu, devojka strepi, Zoki sa balkona gleda “indijsku seriju”…
5.12.2025. 22:14
Sanja je napravila simpatičan gest i svojoj podršci za stolom – mami, dečku i najboljoj drugarici, odnela da probaju jednu zanimljivu komponentu deserta koji je pripremala.
5.12.2025. 22:11