U pojedinim zemljama, poput Brazila, carski rez se smatra statusnim simbolom i većina žena se odlučuje za ovaj vid porođaja, iako za tako nešto ne postoje zdravstveni razlozi. 

Docent doktor Radomir Ančić ističe da takav slučaj nije u Srbiji:

- U našoj zemlji ne postoji želja majke za carskim rezom, mora da postoji medicinska indikacija koja opravdava carski rez - navodi doktor i ističe da je carski rez revolucionarizovao način porođaja, jer u adekvatnim situacijama spasava život i majke i deteta. 

- Carski rez predstavlja jednu ozbiljnu operaciju, koja se radi na trudnoj ženi. Trudna žena, za razliku od druge, koja nije, predstavlja uvek komplikovanijeg pacijenta, zato što je povećan volumen cirkulišuće krvi, izmenjeni su organi, ne zove se džabe drugo stanje.

Iako mnogi smatraju da nakon carskog reza, svaki sledeći porođaj takođe mora da bude carskim, to nije baš tako. Postoji mogućnost prirodnog porođaja, ukoliko je žena motivisana, ali se savetuje da između dva porođaja prođe od 12 do 18 meseci, kako bi se rana od prethodnog porođaja dobro zacelila.

- Svaki naredni carski rez može da bude komplikovaniji od onog prvog, naprosto što je već urađena operacija, naravno posle svake operacije postoji mogućnost priraslica i drugih promena u maloj karlici, koje mogu otežati carski rez. Upravo zbog toga je i neka preporuka do tri carska reza bi bilo u redu da žena ima, preko toga bi bilo malo problematično za vođenje takve trudnoće, rizik bi se povećao i što se tiče samog porođaja - navodi doktor.

S obzirom na to da se radi o operaciji, postoje i potencijalne posledice poput problema sa placentom, komplikacije sa alhezijama, rizik od hernije:

- Postoji veća šansa da se nakon carskog reza posteljica postavi na mesto reza, pa da bude komplikovanije za završavanje. Takođe priraslice koje su moguće posle svake operacije - kaže doktor.

Što se oporavka tiče i on je takoreći komplikovaniji, odnosno duži, nego nakon prirodnog porođaja, ali je takođe i individualan, pa zavisi od trudnice do trudnice. 

- Ogroman broj carskih se radi u regionalnoj, epiduralnoj anesteziji, koja je odlična zato što pacijentkinja može i nakon carskog reza da nastavi da prima određenu dozu epidurala u tom momentu oporavka - ističe doktor.

Koja je razlika između beba rođenih carkim rezom i prirodnim putem i koje je još stvari doktor podelio o načinu i posledicama porođaja, pogledajte u snimku: