Ukoliko planirate odmor u inostranstvu, preporuka jeste da imate zdravstveno osiguranje, za svaki slučaj. Ono što mnogi ljudi ne znaju jeste da srpska zdravstvena knjižica zapravo važi u više od 20 zemalja.

U pitanju su Tunis, Turska, Nemačka, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Hrvatska, Italija, Francuska, Austrija i druge zemlje, a na koji način se može dobiti ova potvrda koja će vam važiti u inostranstvu, otkriva Nataša Filipović iz RFZO:

- U državama sa kojima je zaključen međunarodni sporazum se usluga ne plaća, ukoliko se pre polaska na put pribavi određena potvrda u republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, a u svim ostalim državama, sa kojima Srbija nema zaključen međunarodni sporazum, koji pokriva usluge zdravstvenog osiguranja, uslugu osiguranik plati, ali po povratku u Srbiju, novac može da refundira - kaže Nataša i dodaje:

- Procedura za dobijanje potvrde podrazumeva odlazak kod vašeg izabranog lekara i odlazak u matičnu filijalu republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Izabrani lekar izdaje jednu potvrdu, da u ovom trenutku i prethodnih 12 meseci nije postojalo neko akutno zdravstveno stanje, koje bi po dolasku u inostranstvo zahtevalo lečenje, jer ovo nije potvrda za lečenje, već za pružanje hitne zdravstvene zaštite. Kada se pribavi taj obrazac od izabranog lekara, onda se odlazi u filijalu zdravstvenog osiguranja, lekarska komisija razmatra tu dokumentaciju i nakon toga se potvrda izdaje. Osiguranici koji imaju pravo na izabranog stomatologa, to su na primer deca do 18 godina, pribavljaju i potvrdu od izabranog stomatologa.

Povezane vesti