Kako to možete uraditi otkriva nutricionistkinja Milka Raičević:

- Prvo i osnovo treba da shvatimo da post ima svoje dobrobiti za zdravlje, ali isto tako iziskuje da se vi zaista pridržavate svoje dijagnoze, ukoliko ste oboleli i naravno vašeg duhovnika, da biste jednostavno mogli to da uskladite i da izdržite. Da biste uopšte ušli u post, vi već sada treba da se polako odvikavate od namirnica koje se ne unose za vreme posta. To su sve ove namirnice životinjskog porekla i to su sve namirnice koje se jako dugo vare i koje zaista opterećuju naše organe za varenje. Znači ostaje nam samo riba i ostaju nam namirnice biljnog porekla - kaže nutricionistkinja i dodaje:

- Kada kažem namirnice biljnog porekla, uvek potenciram da to budu celovite namirnice. Zašto celovito? Ako je u pitanju žito ili bilo koje žitarice, onda je jako bitno da imaju klicu onaj B vitamin. Drugo, da to budu integralni proizvodi, naravno treba voditi računa o količini unosa i onome što piše na etiketi.

Nutricionistkinja takođe ističe da bi namirnice trebalo da budu u izvornom obliku, a ukoliko se termički pripremaju, to treba da bude isti postupak, samo bez ulja, dakle kao što biste pripremali na ulju, tako pripremate i na vodi. 

A na koji način možete da jedete hleb, a da on ne bude poguban po vaše zdravlje i kilograme i šta je još imala nutricionistkinja da kaže, pogledajte u snimku:

Povezane vesti