Da li zaista možemo reći da sve bolesti počinju u crevima i kako treba da izgleda jelovnik osobe koja želi da "ozdravi svoja creva" otkrio je u "Jutru" prof. dr Momčilo Matić, nutricionista.

- Najbolja ishrana za naša creva zapravo je raznovrsna ishrana. Treba da uzimamo stvarno, potrebno je da uzimamo voće u prvom redu. Voće je biblijska hrana. Znači prvo što je čovek počeo da jede, to je voće. Tako se ispravio, on je inače bio u drugom položaju. Voće je nešto što se najbolje vari, voće je nešto što ima u sebi najviše vlakana, što ima u sebi najviše antocijanina, polifenola, tih divnih antioksidanata, beta karotena, pa onda likopena, nema šta nema - kaže Momčilo i dodaje:

- Ali voće uvek na prazan želudac, to treba napomenuti dragim građanima, znači da uzimaju na prazan želudac. Pošto se voće ne vari u želucu, onda ako ga uzmemo posle obroka, nismo ništa dobili. Ono će tu da stoji, da praktično vrenje izazove i dobijemo sirćetnu kiselinu ili alkohol i dobijemo onu gorušicu. To jeste najčešći razlog dobijanja gorušice, upravo od nesvarenog voća i nesvarenih šećera.

Ključni saveti

- Znači da smanjimo šećere, ove rafinisane, u što manju meru, zatim orašaste plodove da jedemo u nekoj meri. Pečene, ne one sirove, to je paradoks jedan, zato što se tu neki lektini uništavaju prilikom pečenja, a oni prave problem našem telu, prave upale. Jer cilj je da sprečimo upale u našem digestivnom sistemu. Znači ako to uradimo i uspemo kroz hranu, jer hrana mora biti lek, a ne da zbog hrane uzimamo lekove, onda možemo uzimati i žitarice i da uzimamo proteine životinjskog porekla - navodi nutricionista

A koji je najčešći razlog opstipacije kod ljudi i šta je još doktor savetovao, pogledajte u snimku:

Povezane vesti