Znate li zašto neku pesmu koju čujete nekada jednostavno NE MOŽETE DA IZBACITE IZ GLAVE?
Zapravo postoji zanimljivo naučno objašnjenje.
20.12.2025. 15:00
Čuvanje nekih namirnica u frižideru može učiniti više štete nego koristi.
Ilustracija; Foto: Irina Gutyryak/Shutterstock
27.4.2025.|8:56
Izvor: 24sata.hr/Anamarija Dukši
Na primer, med može zauvek stajati na sobnoj temperaturi, ali u frižideru će se samo stvrdnuti i njihova struktura će biti uništena.
Ova hrana zapravo gubi svoj ukus u frižideru. Hladan vazduh zaustavlja proces sazrevanja, a to je ono što paradajzu daje najfiniji ukus. Frižider takođe može i promeniti ukus paradajza, pa ga je zato bolje držati u korpici na sobnoj temperaturi. Možete ih staviti i na podprozorske daske kako bi se sazrevanje nastavilo na suncu.
Stavite li ga u frižider, ne samo da će brzo uvenuti nego će i apsorbovati sve mirise oko sebe. Bolje je da ga držite poput cveta u malo sveže vode. Ako ga imate puno i želite da ga sačuvate, kratko ga blanširajte i zamrznite, pre nego da ga čuvate u frižideru.
Zbog čuvanja u frižideru, beli luk će s vremenom proklijati i postaće gumenast. Bolje je da ga držite na hladnom i suvom mestu.
Hladnoća iz frižidera podstiče pretvaranje skroba iz krompira u šećer, pa bi zbog toga mogao da dobije slatkasti ukus. Njega je najbolje držati na hladnom (ali ne prehladnom) i tamnom mestu. Vreće za krompir ili papirne kese su puno bolje jer više dišu od plastičnih. U njima će manje klijati i kvariti se.
S vremenom će zbog hladnog vazduha u frižideru početi da otpušta vlagu, pa će postati mekan i buđav. Držite ga napolju u korpici, ali ne blizu krompira jer jedan drugome podstiču brže propadanje.
Med nema rok trajanja i može zauvek stajati na sobnoj temperaturi ako je dobro zatvoren. U frižideru se može samo stvrdnuti, a šećer kristalizovati, ako je šećeren i uništiti strukturu.
Ako želite da vam avokado sazre, nemojte ga držati u frižideru. Najbolje je da ga držite u papirnim, smeđim kesama, a ako želite da podstaknete sazrevanje, uz njega stavite paradajz, jabuku ili bananu.
Hleb bi se u frižideru brzo isušio, a ako ga imate previše i želite da ga sačuvate, bolje je da ga isečete na kriše i stavite u zamrzivač. Svež hleb je bolje držati napolju, na sobnoj temperaturi.
Ovo vredno ulje treba čuvati na tamnom, hladnom mestu, ali ne u frižideru jer bi se u njemu promenila njegova konzistencija, i od tečne postala gusta masa, poput maslaca.
Ostavite li je u frižideru, izgubiće svoju aromu i preuzeti ostale oko sebe. Da bi ostala sveža, kafu je najbolje čuvati na kuhinjskim policama gde je na tamnom i dobro zatvorena.
Zapravo postoji zanimljivo naučno objašnjenje.
20.12.2025. 15:00
Verovatno u ovim trenucima forsiranja izlaska na sneg mace nisu imale nimalo lepo mišljenje o svojim vlasnicima.
20.12.2025. 11:14
Da li bi vam uopšte pala na pamet ovakva biznis ideja?
19.12.2025. 17:00
Sigurni smo da ćete ostati oduševljeni slatkoćom ovih životinja.
19.12.2025. 8:06
Za današnji veliki praznik vezuju se brojni običaji i verovanja, a mi ćemo vam u nastavku predstaviti neke od najzanimljivijih.
19.12.2025. 6:44
Nije ni slutio da će mu jedan izazov koji je prihvatio godinama ranije, zamalo doći glave.
18.12.2025. 17:00
Smatra se da je na ovaj način povređeno njeno dostojanstvo.
18.12.2025. 15:00
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave Svetog Nikolu, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja.
18.12.2025. 10:29
Kad trepću ređe, a kada češće?
18.12.2025. 8:56
Sa problemom opadanja kose susreo se mladi pevač Nemanja Đorđević, koji je odlučio da ode na transplantaciju kose.
20.12.2025. 10:53
Malo je pevačica na domaćoj sceni koje su obeležile jugoslovensku estradu kao Vesna Zmijanac.
20.12.2025. 10:22
Pevačica Aleksandra Mladenović prisetila se preseljenja u Beograd na početku svoje muzičke karijere.
20.12.2025. 9:47
"Kad on otvori orman..."
20.12.2025. 8:27
Pevač Aco Pejović otkrio da li se bavi kućnim poslovima.
19.12.2025. 12:30
Uživao je u ovom takmičenju, koje će mu sigurno zauvek ostati u sećanju.
19.12.2025. 12:09