Ovo su NAJPRLJAVIJI GRADOVI na svetu: Iznenađićete se kad vidite koji je na PRVOM MESTU!
Na listi dominira Italija, koja u prvih deset ima čak četiri grada.
6.12.2025. 10:22
Mogu da potamne i postanu kašaste ako ih ne čuvate pravilno.
Ilustracija; Foto: weha/Shutterstock
6.12.2025.|9:26
Izvor: 24sedam.rs/Milica Lekić
Banane su jedno od najomiljenijih voća, ali njihova nepažnja u čuvanju često vodi do brzog kvarenja.
Činija voća na stolu izgleda idilično, ali kada su u njoj i banane, greška je gotovo zagarantovana – brzo požute, razviju smeđe mrlje i postanu kašaste. Stručnjaci ističu da razlog leži u prirodnom hormonu rasta koji voće oslobađa, a koji ubrzava proces sazrevanja ne samo banana, već i svih plodova u njihovoj blizini.
Većina voća proizvodi gas eten, hormon koji pokreće sazrevanje, ali banane su posebno osetljive i same oslobađaju velike količine ovog gasa iz stabljika.
Kada ih držite pored jabuka, krušaka, breskvi ili manga, proces sazrevanja se ubrzava, a plodovi mogu biti pokvareni za samo nekoliko dana. Isto važi i za avokado i šljive, dok citrusi, poput pomorandži i limuna, ostaju netaknuti i bezbedno mogu stajati pored banana.
Najefikasniji način da banane duže ostanu sveže jeste da ih čuvate u posebnoj posudi i da stabljike čvrsto prekrijete providnom folijom.
Na ovaj način usporavate proces sazrevanja za tri do pet dana. Kada banane dostignu zlatnožutu boju sa blagim smeđim mrljama, najbolje ih je staviti u frižider – kora može potamniti, ali unutrašnji deo ostaje svež, a proces sazrevanja praktično se zaustavlja.
Nezrele, zelene banane nikada ne treba stavljati u frižider jer hladnoća trajno zaustavlja njihovo sazrevanje.
Ako ih ipak stavite, ostaju zelene i nezrele, dok folija na stabljici može dodatno produžiti njihovu svežinu kada dostignu savršenu žutu boju. Pravilnim čuvanjem banane mogu trajati i do dve nedelje duže nego kada se drže u činiji sa drugim voćem ili na sobnoj temperaturi.
Na listi dominira Italija, koja u prvih deset ima čak četiri grada.
6.12.2025. 10:22
Čak i beli detalji na odelu Deda Mraza imaju svoje značenje!
5.12.2025. 15:00
Kako se slava slavila u gradu Kraljevu, a kako u okolnim selima otkrila je istoričarka umetnosti i kustos, Marina Lukić Cvetić.
5.12.2025. 10:12
Cveće je vanvremenski poklon sa kojim nema geške, naravno, ako se dobro odabere.
5.12.2025. 9:49
Nema sumnje da su posebni...
5.12.2025. 8:06
Bilo da otvarate vrata od kola ili restorana, zapravo postoje ispravni načini kako to da uradite.
4.12.2025. 11:01
Ovako nešto biste sigurno voleli da nosite.
4.12.2025. 10:40
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Vavedenje presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. U pravoslavnom kalendaru današnji dan obeležen je crvenim slovom.
4.12.2025. 6:44
Večna rasprava oko toga da li daska WC šolje treba da bude podignuta ili spuštena dobila je novo svetlo nakon upozorenja stručnjaka koji naglašavaju da se ne radi samo o higijeni, već i o bezbednosti u domaćinstvu.
3.12.2025. 16:30
Nikola je jedva dočekao da se sjuri sa balkona u Srđanov zagrljaj!
5.12.2025. 22:37
Sudija Nenad daje poslednju ocenu u SUPERFINALU i time dobijamo POBEDNIKA 4. sezone “MasterChef Srbija”!
5.12.2025. 22:34
Srđan iznosi pred sudije desert koji je nazvao Najnovija rekreacija Švarcvald torte.
5.12.2025. 22:24
Nikola je sleteo s balkona da čestita, buduća mlada kaže da ne bi imala ništa protiv da Nikola bude kum… Da li je ovo najromantičniji i najemotivniji trenutak sezone!?
5.12.2025. 22:19
Srđanova mama se drži za glavu, devojka strepi, Zoki sa balkona gleda “indijsku seriju”…
5.12.2025. 22:14
Sanja je napravila simpatičan gest i svojoj podršci za stolom – mami, dečku i najboljoj drugarici, odnela da probaju jednu zanimljivu komponentu deserta koji je pripremala.
5.12.2025. 22:11