MINI BONTON ZA PRAVE KAVALJERE: Evo KAKO pravilno OTVARATI VRATA ženama i još neke (važne) sitnice (VIDEO)
Bilo da otvarate vrata od kola ili restorana, zapravo postoje ispravni načini kako to da uradite.
4.12.2025. 11:01
Osim u modnoj, koristi se i za automobile.
Ilustracija; Foto: LightField Studios/Shutterstock
7.10.2025.|9:35
Izvor: originalmagazin.com
Adrian Lopez Velarde i Marte Kazarez iz Meksika napravili su vegansku kožu koristeći kaktus nopal, poznat i kao indijska smokva. Svoj brend Desserto razvili su 2019. godine i tvrde da je organska koža na bazi kaktusa dosta slična životinjskoj koži, ali naravno bez ikakvih štetnih posledica po životinje.
Listovi kaktusa se beru, čiste, gnječe i ostavljaju da se suše na suncu tri dana. Potom se prerađuju i melju u prah. Na kraju se taj prah meša sa patentiranom formulom za proizvodnju kože.
Kaktusu koji se koristi u samom procesu nije potrebna voda za rast i može lako da preživi u različitim klimatskim uslovima. Veganska koža ne sadrži nikakve toksične hemikalije, ftalate niti PVC.
Inače, moda je jedan od industrija koje najviše štete životnoj sredini – odgovorna je za 20 odsto globalnih otpadnih voda i deset odsto globalnih emisija ugljenika.
Od kako su 2019. godine prvi put predstavili svoj koncept, kompanija beleži konstantan rast.
- Brend Desserto predstavlja razvoj biomaterijala na bazi kaktusa kao alternative životinjskoj koži u modnoj industriji, dok je Deserttex ekskluzivna veganska koža za automobile. Proširili smo poslovanje u inostranstvu, imamo i filijalu u Milanu, srcu modne industrije. Naš trenutni mesečni kapacitet proizvodnje je 500.000 metara u Meksiku i 200.000 metara u Italiji – rekao je za Fibre2Fashion Adrian Velarde.
U poslednje vreme Desserto postaje popularan i u dizajnu nameštaja i obuće, a tržište veganske kože značajno je poraslo za pet godina.
Velarde, ipak, naglašava da je važno razlikovati vegansku kožu od biljne jer nije sva veganska koža ujedno i biljna.
Kada je reč o razvoju brenda, Velarde je otkrio da im je u fokusu dalji razvoj na evropskom tržištu i lansiranje dva nova proizvoda.
Bilo da otvarate vrata od kola ili restorana, zapravo postoje ispravni načini kako to da uradite.
4.12.2025. 11:01
Ovako nešto biste sigurno voleli da nosite.
4.12.2025. 10:40
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Vavedenje presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. U pravoslavnom kalendaru današnji dan obeležen je crvenim slovom.
4.12.2025. 6:44
Mnogi ljudi su već okitili, dok drugi tek treba da potraže svoju idealnu jelku, što to mogu uraditi i na pijacama.
3.12.2025. 10:40
Ako ste promenili neki podatak u ličnoj karti, pored toga što vašu promenu zna Ministarstvo unutrašnjih poslova, morate obavestiti još neke ustanove, kako ne biste bili u problemu.
3.12.2025. 10:27
Otkrivamo najbolji način za podgrevanje ostataka pice uz koji odmah dobijate hrskavu koricu i sir koji se razvlači, a testo ostaje meko i sočno.
3.12.2025. 9:48
Da je priroda zaista čudesna dokaz je ova planina.
2.12.2025. 17:00
Prirodne lepote i istorija, za mnoge idealan spoj kada su u pitanju putovanja, a Turska nudi upravo ovakve destinacije, skrivene od gužvi, ali vredne posete.
2.12.2025. 15:54
Određeni obični predmeti i radnje kao da se nikada ne pojavljuju u našim snovima, dok npr. leteći slonovi, borbe sa vanzemaljcima ili vožnja motocikala mogu biti deo našeg normalnog repertoara snova.
2.12.2025. 15:00
A šta je mama Gordana otrkila o svom sinu?
4.12.2025. 22:26
Na kratko se vratila u detinjstvo...
4.12.2025. 22:21
Jelena je ostala šokirana činjenicom koliko su joj deca porasla od kada ih je poslednji put videla, a naročito je bila iznenađena promenom glasa srednjeg sina...
4.12.2025. 22:14
Marko je otkrio da su u vezi desetak godina i da rade zajedno...
4.12.2025. 22:12
U studio „MasterChef Srbija“ ulaze gosti koji su došli kod Srđana: Mama, devojka i drug.
4.12.2025. 22:10
Sanja iznosi svoje predjelo pred očarane sudije koje u neverici gledaju remek-delo na tanjiru!
4.12.2025. 21:46