Čizkejk brauni sa malinama - osvežavajuća čokoladna rapsodija koja se topi u ustima
Pripremite se da uživate u savršenoj harmoniji ukusa koja će vas osvojiti na prvi zalogaj!
Ilustracija; Foto: irina2511/Shutterstock
12.4.2025.|7:49
Izvor: 24sedam.rs/A.M.
Podeli:
Ako ste ljubitelj bogate čokolade, kremastog čizkejka i osvežavajućih malina, onda je ovaj čizkejk brauni sa malinama desert koji će vas potpuno oduševiti.
Zamišljen je u slojevima - prvo će vas očarati intezivan brauni koji se topi u ustima, a zatim kremasti čizkejk fil, pa maline, sa svojom prirodnom kiselkastom notom, dodaju kontrast i pročišćavaju bogatstvo čokolade, donoseći osvežavajući efekat.
Svaka kašika je prava harmonija ukusa, savršen spoj slatkog i kiselkastog, kremastog i sočnog.
Bilo da ga pripremate za posebno okupljanje ili želite da uživate u nečemu prelepom za sebe, ovaj desert je idealan za svaki trenutak kad želite da se počastite nečim zaista posebnim.
I što je najbolje - priprema je jednostavna, a rezultat neodoljiv.
Vreme pripreme: 50 minuta
Ilustracija; Foto: larik_malasha/Shutterstock
Sastojci:
Za brauni sloj:
200 g tamne čokolade
100 g maslaca
200 g šećera
3 velika jaja
1 kašičica vanilin šećera
100 g brašna
1/2 kašičice praška za pecivo
Prstohvat soli
Za čizkejk fil:
250 g krem sira
100 g kisele pavlake
70 g šećera u prahu
1 kašičica vanilin šećera
1 jaje
1 kašičica limunovog soka
150 g svežih malina
Priprema:
1. Otopite tamnu čokoladu i maslac na tihoj vatri ili u mikrotalasnoj, mešajući dok ne postanu glatki. U drugoj posudi umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasti. Dodajte otopljenu čokoladu i maslac u smesu od jaja, pa promešajte.
2. U smesu dodajte prosejano brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Dve trećine smese sipajte u pleh obložen papirom za pečenje.
3. Umutite krem sir sa pavlakom, šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne postane glatka smesa, pa dodajte jaje i limunov sok i dobro sjedinite.
4. Preko dve trećine smese za brauni u plehu pažljivo sipajte čizkejk fil, pa ostatak brauni smese. Razbacajte maline po vrhu.
5. Stavite pleh u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite 25-30 minuta, ili dok kolač ne bude čvrst na ivicama, ali još uvek malo mek na sredini.
6. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider na najmanje dva sata da se stegne pre služenja.
Ako želite da vaša bašta, terasa ili balkon ostanu živopisni i tokom najvrelijih dana, birajte biljke koje vole sunce i koje ne zahtevaju previše pažnje.
Mnogi su čuli za čuveni serijal „Madagaskar“, a upravo jedan od glavnih likova iz ovih crtaća, stanovnik je i Beo zoo vrta. Biolog Kristijan Ovari deli zanimljive činjenice o lemurima.
Iako je Institut za transfuziju krvi Srbije uputio apel građanima da su smanjene rezerve krvi, odziv davaoca jeste veći ali su zalihe i dalje na niskom nivou.