Koliko minuta kuvate jaja? Evo koliko je zapravo potrebno, od mekih do tvrdih
Za sve ljubitelje jednog od najzdravijih izbora za doručak - jaja, pripremili smo „puškice“ o tome koliko ih zapravo treba kuvati.
Ilustracija; Foto: NinaxHenry/Shutterstock
10.8.2025.|8:21
Izvor: Krstarica/Ana Jović
Podeli:
Da biste postigli savršeno kuvana jaja, vreme kuvanja zavisi od konzistencije koju želite - od meko kuvanih do tvrdo kuvanih jaja. U nastavku pogledajte smernice koje treba slediti, uz napomenu da vreme počinje kada voda proključa.
Meko kuvano jaje, s tečnim žumancetom i pomalo mekanim belancetom. Idealno za serviranje u ljusci.
2. 6 - 7 minuta
Srednje kuvano jaje, s čvrstim belancetom, dok je žumance kremasto, ali ne potpuno tečno. Ova verzija je savršena za salate ili kao dodatak ramen supama.
Potpuno kuvano, tvrdokuvano jaje, s čvrstim belancetom i potpuno tvrdim žumancetom. Ovo je idealno za klasična jela poput salate od jaja ili, jednostavno, za ljubitelje urednih, tvrdo kuvanih jaja koja se lako seku i serviraju.
Dodatni saveti
Nakon kuvanja, jaja stavite u hladnu vodu na nekoliko minuta kako biste zaustavili proces kuvanja i olakšali guljenje ljuske.
Standardno vreme kuvanja odnosi se na jaja srednje veličine. Ako koristite veća ili manja jaja, možda ćete morati malo da prilagodite vreme kuvanja.
Ove tri navike u roditeljstvu se često pominju kao ključne u dugoročnom razvoju, pa evo na šta bi svaki roditelj trebalo da obrati pažnju kako bi odgajio uspešno, samostalno i snalažljivo dete.
Jelena je ostala šokirana činjenicom koliko su joj deca porasla od kada ih je poslednji put videla, a naročito je bila iznenađena promenom glasa srednjeg sina...
Po treći put u "Zvezdama Granda" predstavio se osamnaestogodišnji Damjan Vračar iz Banja Luke, koji je u svojim prethodnim pojavljivanjima ispadao već na sredini takmičenja.
Device danas mogu da na lakši način reše poslovne situacije u svoju korist, Lavovi prave listu prioriteta – a šta je sa ostalim horoskopskim znacima ovog utorka?
Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.
Jelena je ostala šokirana činjenicom koliko su joj deca porasla od kada ih je poslednji put videla, a naročito je bila iznenađena promenom glasa srednjeg sina...
Njih trojica otkrivaju sve - bez cenzure, bez filtera, samo iskreno, duhovito i sirovo! Svakodnevne probleme pretvaraju u komediju, a smeh je zagaranovan. Gosti: Neša Bridžis, Migel Jaramilo i Srđan Slijepćević.