Pucanje jaja u frižideru može delovati kao banalna situacija, ali zapravo otkriva mnogo o svakodnevnim navikama i opuštenosti u kuhinji. Iako se možda čini kao beznačajan incident, oštećeno jaje može izazvati niz problema – od nepotrebnog nereda do rizika od kontaminacije drugih namirnica.

Naučnici su otkrili najbolji način za čuvanje ove dragocene namirnice za doručak. Pokazalo se da je najbolji način da se spreči pucanje jaja da ona leže na boku, a ne da se čuvaju uspravno, tvrde istraživači sa MIT-a, prenosi New York Post. Nova studija objavljena u časopisu Communications Physics otkriva da se jaja položena horizontalno ređe razbijaju od onih koja su postavljena vertikalno.

„Jaja su čvršća kada se opterećenje vrši na njihovom ekvatoru“, rekli su istraživači. Ispostavilo se da strane jajeta mogu da izdrže veći udarac od šiljatih ili zaobljenih krajeva, što može imati velikog značaja za pravilno skladištenje.

Istraživači su testirali 180 jaja, bacajući ih sa tri različite visine kako bi videli kako se ponašaju u različitim orijentacijama.

Jaja bačena vertikalno češće su pucala u odnosu na ona bačena horizontalno, čak i sa najmanje visine. Od jaja bačenih uspravno sa visine od samo osam milimetara, više od polovine se razbilo. S druge strane, kada su jaja bila položena na bok, manje od 10 procenata ih je napuklo. Naučna procena pravilnog skladištenja zaključuje da su jaja otpornija kada se postavljaju horizontalno.

A kada je reč o razbijanju jaja za kuvanje, nalazi MIT-a sugerišu da je bolje udariti ih po vrhu ili dnu, umesto po sredini.

Ali, šta bi trebalo da uradite ako su vam jaja već napukla? „Ako znate da ste slučajno razbili jaje, skuvajte ga i pojedite“, kaže Lisa Stil, stručnjak za kokoške iz Mejna.

Ipak, Stil upozorava da se ne koriste jaja koja su već napukla dok su stajala u kutiji iz prodavnice. „Ne bih koristila jaje koje sam zatekla napuklo u kutiji kupljenoj u radnji, jer je nemoguće znati koliko dugo stoji tako“, dodaje ona.

Povezane vesti