Kada se pripremate za dobijanje američke vize, treba da shvatite ozbiljnost procesa i pažljivo popunite aplikacione formulare kako biste povećali šanse za uspeh. Mnogi ljudi često potcenjuju važnost ovog koraka, što može dovesti do odbijanja zahteva.

Ukoliko se posvetite detaljno popunjavanju formulara i priložite sve neophodne dokumente, proces apliciranja za američku vizu može biti uspešan. Tako ćete dobiti pozitivan odgovor i otvoriti mogućnost za putovanje u Sjedinjene Američke Države.

Nastavite čitanje kako biste pronašli detaljan vodič o tome kako da dođete do vize za Ameriku.

Vrste turističkih viza za Sjedinjene Američke Države

Dakle, ako planirate skorašnje putovanje u Ameriku, prvi korak je odabir odgovarajuće vrste vize. 

Evo pregleda osnovnih tipova turističkih viza:

  1. Viza B1 je super za poslovna putovanja i učešće na konferencijama.

  2. Viza B2 je idealna turistička viza za Ameriku kada želite da posetite familiju, obavite medicinski tretman ili učestvujete u rekreativnim sportskim događajima.

  3. B1/B2 američka viza kombinuje pogodnosti oba tipa, omogućavajući vam poslovne i turističke posete u jednom dokumentu.

Kako se prijaviti za vizu za Ameriku

Kako biste aplicirali za američku vizu, prvo je potrebno da pripremite određene dokumente koje će američki konzulat pregledati. Prvi korak je popunjavanje odgovarajućeg obrasca na zvaničnom sajtu, poput DS-160 obrasca za turističku vizu.

Nakon toga, obavezno proverite da li vaš pasoš važi najmanje šest meseci nakon planiranog povratka. Zatim treba da priložite fotografiju koja odgovara strogo definisanim zahtevima ambasade i dostavite potvrdu o plaćenoj konzularnoj taksi  u iznosu od 160 dolara, koliko je za turističku vizu.

Pored toga, biće vam potrebni finansijski dokazi koji potvrđuju vašu sposobnost da pokrijete troškove boravka, a nisu na odmet ni dodatni dokumenti poput pozivnog pisma ili plana putovanja.

Budući da amrička ambasada pažljivo pregleda sve podnete dokumente, bitno je da sve bude tačno i potpuno. Dobro pripremljeni dokumenti mogu značajno povećati šanse za uspešno dobijanje vize.

U svemu ovome od velike pomoći vam može biti agencija za američku vizu jer će vam olakšati prikupljanje potrebne dokumentacije i dati vam smernice za uspešnu aplikaciju.

Postupak za dobijanje američke vize

Prvi korak za dobijanje vize za Ameriku je zakazivanje intervjua u Ambasadi SAD-a. Pre samog intervjua, bitno je da sakupite sva potrebna dokumenta.

Na intervjuu, službenik konzulata će vas pitati o razlogu putovanja, finansijama, planovima i drugim važnim stvarima. Taj deo procesa je izuzetno bitan jer služi da se utvrdi da li ispunjavate uslove za dobijanje vize.

Konzularni službenici pažljivo razmatraju vaše veze sa domovinom da bi ocenili vašu nameru da se vratite nakon posete Americi. Iako su pozivna pisma korisna, veći fokus je na vašim ličnim i profesionalnim vezama kod kuće.

Ako vam viza bude odobrena, možete putovati u Ameriku. Ipak, o konačnoj odluci o ulasku u zemlju odlučuju imigracioni službenici na samoj granici.

Koliko vremena je potrebno da se obradi zahtev za američku vizu?

Vreme potrebno za obradu zahteva za američku vizu može da varira u zavisnosti od različitih faktora koji utiču na svakog aplikanta. To uključuje tip vize, trenutne uslove u ambasadi i eventualne dodatne provere koje su potrebne.

Nakon što se prijavite za vizu, prvi korak je, kako smo već naveli, zakazivanje intervjua, što može potrajati od nekoliko dana do nekoliko meseci, u zavisnosti od trenutnih kapaciteta ambasade.

Kada prođete intervju, vaš zahtev može biti podvrgnut dodatnoj administrativnoj obradi. To može da traje nekoliko nedelja ili čak meseci, u zavisnosti od specifičnih zahteva i provera. U nekim slučajevima, ovaj proces može da potraje i do šest meseci.

Koliko dugo traje boravak u Americi s turističkom vizom?

Turistička viza za Sjedinjene Američke Države često ima trajanje do deset godina, što pruža posetiocima obilje prilika za putovanja. Ipak, svaki pojedinačni boravak ograničen je na maksimalno šest meseci.

Takođe, važnost vize može biti podložna bilateralnim odnosima između naše zemlje i Sjedinjenih Američkih Država, kao i trenutnim političkim prilikama.

Shvatanje ovih vremenskih ograničenja korisno je za bolje planiranje vašeg putovanja i osiguranje dovoljno vremena za obradu vize pre polaska.

Kako održati vaľidnost američke vize

Valdinost vize za Ameriku može biti ugrožena raznim faktorima, uključujući fizička oštećenja ili administrativne odluke konzularnih i imigracionih vlasti. Ipak, postoje načini da se osigura njen status, čak i u slučaju isteka pasoša u kojem se nalazi, pod uslovom da nov pasoš sadrži iste informacije.

Kada preuzmete svoj pasoš s vizom, pažljivo proverite sve podatke kako biste izbegli eventualne greške. Ukoliko primetite nedostatke, odmah se obratite konzularnom odeljenju kako biste ih ispravili pre putovanja.

Važno je da vizu koristite isključivo u svrhe za koje je namenjena, poštujući imigracione propise. Konzularni zvaničnici pridržavaju se stroge politike u vezi s pravilnom upotrebom vize, stoga je bitno poštovati sve uslove njenog korišćenja.

Iako proces dobijanja američke turističke vize može izgledati složeno, sa detaljnom pripremom možete uspešno proći kroz sve korake i ostvariti svoje planirano putovanje.

 

Povezane vesti