Imala je OVE SIMPTOME, a onda dobila i dijagnozu - ovako izgleda ALERGIJA NA ZIMU
Iako je ponekad nasledna, ova bolest može pogoditi bilo koga, čak i ako nema porodične istorije.
23.12.2025. 10:31
Uz boju žumanceta, često se postavlja pitanje utiče li boja ljuske jajeta na kvalitet.
ilustracija Foto: Melena-Nsk/Shutterstock
19.1.2025.|8:45
Izvor: Večernji.hr/Ana Hajduk
Da li ste se ikada pitali zašto neko žumance ima bledožutu boju, dok su drugi narandžasti? Možda vas zanima utiče li ta razlika na kvalitetu i nutritivnu vrednost jajeta. Boja žumanca direktno je povezana sa vrstom hrane koju kokoške konzumiraju.
One koje se hrane namirnicama bogatim karotenoidima — prirodnim pigmentima prisutnim u kukuruzu, šargarepi i raznim vrstama zelene hrane — proizvode jaja sa intenzivno žutim ili narandžastim žumancetom.
S druge strane, koke koje u ishrani imaju više žitarica poput pšenice i ovsa, nose jaja sa bledožutim žumancetom.
Postoji uvreženo mišljenje da tamnije žumance znači kvalitetnije i hranjivije jaje. Međutim, boja žumanceta nije pouzdan pokazatelj nutritivne vrednosti. Istraživanja pokazuju da jaja sa tamnijim žumanjcima mogu sadržavati više vitamina A i luteina, ali te razlike nisu značajne.
Takođe, mnogi tvrde da su jaja sa narandžastijim žumancetom ukusnija. Ipak, ukus jajeta više zavisi od raznovrsnosti ishrane i uslova uzgoja koka nego od same boje žumanceta. Kokoške koje imaju pristup otvorenim pašnjacima i raznovrsnu ishranu obično nose jaja bogatijeg ukusa.
Uz boju žumanceta, često se postavlja pitanje utiče li boja ljuske jajeta na kvalitet. Boja ljuske, bilo da je bela ili smeđa, ne utiče na nutritivnu vrednost ili ukus jajeta. Ona isključivo zavisi od rase koka: bele koke nose bela, a smeđe koke smeđa jaja.
Zaključno, iako boja žumanceta može da otkrije više o ishrani koka, ne odražava direktno kvalitet, hranjivu vrednost ili ukus jajeta. Za najbolji ukus i nutritivnu vrednost, preporučuje se kupovina jaja od lokalnih proizvođača koji kokama obezbeđuju kvalitetne uslove i raznovrsnu ishranu.
Bez obzira na nijansu žumanceta, jaja su izvrstan izvor proteina i drugih važnih nutrijenata za vašu ishranu.
Iako je ponekad nasledna, ova bolest može pogoditi bilo koga, čak i ako nema porodične istorije.
23.12.2025. 10:31
Pazite kako započinjete dan!
22.12.2025. 9:47
Kako naši zubi reaguju ako posle, recimo, tople supe ili čaja, uzmemo hladan napitak otkriva Luka Novaković, stomatolog.
19.12.2025. 11:34
Broj obolelih od gripa je u porastu iz nedelje u nedelju, a iz Gradskog zavoda za javno zdravlje kažu da su potvrđena dva soja.
12.12.2025. 12:00
Ugljeni hidrati su jedan od najvažnijih izvora energije u ishrani. Iako neki ljudi pokušavaju potpuno da ih izbace, oni su ipak ključni za pravilno funkcionisanje organizma. Važno je samo birati kvalitetne izvore i paziti na umeren unos.
11.12.2025. 8:55
Nadutost je neprijatan osećaj koji može da pokvari i najukusniji obrok, a mnogi ga često doživljavaju bez jasnog razloga.
10.12.2025. 8:36
Poseta dermatologu bi mogla da vas reši mnogih (budićih) problema.
8.12.2025. 10:40
Možda ne razmišljate o tome, ali ove greške vam mogu uticati na vid.
8.12.2025. 9:11
Sigurni smo da će ovaj trik biti koristan svim devojkama koje nose kosu u repu.
8.12.2025. 8:06
Katarina je savet od čuvene glumice dobila nakon što je snimila film "Zona Zamfirova".
25.12.2025. 11:40
Iako je veliki ljubitelj pozorišta, Marijana je tokom trudnoće donela odluku za koju je smatrala da je najbolja u tom trenutku.
25.12.2025. 11:27
U mlađim danima je imala potpuno drugačiji stil oblačenja.
25.12.2025. 11:10
Zlatan Ibrahimović nastavlja da oduševljava i zadivljuje milione obožavalaca širom sveta, a čak i na odmoru koristi priliku da ostane u savršenoj formi.
25.12.2025. 11:02
Saša Jakšić je već decenijama poznat kao Žika Jakšić, ali malo ko zna kako je nastao njegov popularni nadimak.
25.12.2025. 10:03
Možda ovo i nije baš reakcija koju biste očekivali od jednog glumca.
24.12.2025. 12:05