Volite da jedete konzerviranu hranu poput tunjevine i sardine? Stručnjaci otkrivaju KAKO to utiče na vaše zdravlje
Kao i u svemu, veoma je važno da i prilikom konzumiranja konzervirane hrane budete veoma umereni.
5.12.2025. 10:32
So mu drastično menja vrednost...
Ilustracija; Foto: SherSor/Shutterstock
22.8.2025.|10:24
Izvor: 24sedam.rs/K.O.
Navikli smo da paradajz pospemo solju i uživamo u njegovom ukusu, ali da li ste znali da upravo so menja njegovu vrednost?
So izvlači vodu iz paradajza, a sa njom i deo hranljivih materija poput kalijuma. Ako paradajz pojedete odmah i sa sokom koji pusti, gubici su minimalni. Međutim, kada se sok prospe, zajedno sa njim odlaze i vitamini i minerali.
Uz to, previše soli remeti ravnotežu natrijuma i kalijuma u organizmu, što može da optereti srce, krvni pritisak i bubrege.
Odgovor se krije u jednom starinskom triku – mlevenom celerovom listu. Kada se osuši i samelje, celerov list dobija aromu sličnu soli, ali sa blagim, biljnim tonom koji osvežava paradajz.
Dovoljno je da paradajz isečete na kolutove, pospete ovim začinom, dodate maslinovo ulje i po želji malo sirćeta. Rezultat je salata koja miriše na leto i detinjstvo, a pritom ne opterećuje organizam.
Ovaj začin ne zadržava vodu, ne podiže pritisak i bogat je antioksidansima i vitaminima A i C. Najlepše je što podseća na domaće obroke kod bake – vraća onu nostalgiju koju so nikada ne može da pruži.
Celerov list možete sami osušiti i samleti, a čuva se mesecima bez gubitka arome. Ako nemate baštu, lako ga možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane.
Sledeći put kada posegnete za solju, setite se da postoji prirodan začin koji ne samo da čuva zdravlje, već i pojačava pravi ukus paradajza.
Kao i u svemu, veoma je važno da i prilikom konzumiranja konzervirane hrane budete veoma umereni.
5.12.2025. 10:32
Prihvatanje i mogućnost pravljenja šala na sopstveni račun umnogome pomažu u borbi protiv alopecije.
4.12.2025. 12:00
Alopecija se može javiti kod svih, bez obzira na godine i pol, a čak se može javiti i kod dece.
4.12.2025. 10:07
Trudnoća je jedno od najlepših i najosetljivijih životnih razdoblja - vreme velikih promena, i spolja i iznutra.
2.12.2025. 11:32
Nagli skokovi temperature poslednjih dana ponovo su pokrenuli priču o meteoropatiji. Dok neki ne osećaju nikakve promene, drugima i nekoliko stepeni razlike donese glavobolju, umor i pad energije.
2.12.2025. 9:43
Svetski dan borbe protiv side obeležava se danas širom sveta, kao i u Srbiji, u kojoj je od 1. januara do 24. novembra ove godine otkriveno 99 osoba inficiranih HIV-om.
1.12.2025. 10:16
Istaći ćete oči na pravi način.
30.11.2025. 10:23
Pre dva dana počeo je post, a kako ova ishrana utiče na zdravlje i da li je post dobar za sve?
30.11.2025. 10:22
Na neke od njih zapravo možete i da utičete.
29.11.2025. 9:11
Nikola je jedva dočekao da se sjuri sa balkona u Srđanov zagrljaj!
5.12.2025. 22:37
Sudija Nenad daje poslednju ocenu u SUPERFINALU i time dobijamo POBEDNIKA 4. sezone “MasterChef Srbija”!
5.12.2025. 22:34
Srđan iznosi pred sudije desert koji je nazvao Najnovija rekreacija Švarcvald torte.
5.12.2025. 22:24
Nikola je sleteo s balkona da čestita, buduća mlada kaže da ne bi imala ništa protiv da Nikola bude kum… Da li je ovo najromantičniji i najemotivniji trenutak sezone!?
5.12.2025. 22:19
Srđanova mama se drži za glavu, devojka strepi, Zoki sa balkona gleda “indijsku seriju”…
5.12.2025. 22:14
Sanja je napravila simpatičan gest i svojoj podršci za stolom – mami, dečku i najboljoj drugarici, odnela da probaju jednu zanimljivu komponentu deserta koji je pripremala.
5.12.2025. 22:11