Neobičan sindrom se pojavio i u Srbiji! Prenose ga krpelji, a izaziva REAKCIJU tek nakon nekoliko MESECI!
Simptomi mogu da se pojave mesecima nakon ujeda krpelja, što otežava samo postavljanje dijagnoze.
16.8.2025. 8:23
Ostaci kuvanog pirinča mogu biti veoma opasni ako se ne skladište pravilno, ali mnogi ljudi često prave uobičajenu grešku zbog koje bi mogli i da se razbolite.
Ilustracija; Foto: Ahanov Michael/Shutterstock
20.8.2025.|8:06
Izvor: express.co.uk/Zahna Eklund/J.G.
Pirinač je popularan dodatak mnogim jelima, ali većina nas se može složiti da je njegova priprema naporna. Ako ne kupujete kesice za mikrotalasnu ili nemate posudu za kuvanje pirinča, morate provoditi vreme nadgledajući količinu vode u šerpi da biste bili sigurni da pirinač ne zagori ili ne postane previše vodenast.
Zbog toga može biti primamljivo napraviti veću količinu pirinča odjednom kako bi bio skuvan i spreman za više obroka. Međutim, ovo se obično ne preporučuje osim ako sve nećete pojesti u jednom danu – jer pirinač može biti opasan kada se nepravilno skladišti.
U videu podeljenom na TikToku, kuvar po imenu Joši Džin objasnio je da je pirinač ozloglašeno „nezgodan“ kada je reč o ostacima, zbog bakterije koja se zove Bacillus Cereus, a koja proizvodi spore koje se nalaze na sirovom pirinču i mogu preživeti proces kuvanja.
Kada se pirinač skuva i potom ohladi, ova bakterija može početi da se razmnožava. To znači da je od presudne važnosti da ostatke pirinča skladištite na hladnom mestu, poput frižidera, što je brže moguće nakon kuvanja.
Simptomi mogu da se pojave mesecima nakon ujeda krpelja, što otežava samo postavljanje dijagnoze.
16.8.2025. 8:23
Apiterapija je oblik alternativne medicine u kojem se koriste proizvodi pčela u svrhu prevencije i lečenja raznih zdravstvenih problema.
15.8.2025. 9:11
Joši je dalje objasnio da se u profesionalnim kuhinjama kuvani pirinač smatra proizvodom sa „veoma visokim rizikom“ koji se nikada ne koristi narednog dana i koji se uvek mora služiti svež kako bi se izbegla potencijalna kontaminacija.
Međutim, postoji jedna greška koju ljudi često prave kada je reč o konzumiranju ostataka pirinča – misle da će podgrevanje pirinča ubiti bakterije. Iako ovo može da funkcioniše kod neke druge hrane, podgrevanje pirinča možda nije dobra ideja.
- Loša vest je da ove bakterije proizvode toksin koji će preživeti ponovno zagrevanje. Toksin koji stvaraju je bez ukusa, bez mirisa i nevidljiv. I to je problem. Činija pirinča koja izgleda potpuno normalno može biti razlog zbog kojeg ćete se razboleti - kaže Joši.
Kuvar je potom podelio svoju preporuku za čuvanje ostataka pirinča ukoliko baš morate. Rekao je da treba da sačekate da prestane da izlazi para iz kuvanog pirinča, a zatim da ga prospete na tanjir kako biste ga mogli raširiti u tankom sloju i time ubrzati njegovo hlađenje.
Ovaj metod hladi pirinač za oko 10 minuta. Nakon toga može se pokriti i staviti u frižider.
- Stavite ga u frižider i dobar je dva dana. Ali, da budem iskren, pirinač je uvek najbolji kada je sveže skuvan. Ako nije za prženi pirinač, preporučujem da skuvate samo onoliko koliko vam je potrebno za taj dan - ističe Joši.
Prihvatanje i mogućnost pravljenja šala na sopstveni račun umnogome pomažu u borbi protiv alopecije.
4.12.2025. 12:00
Alopecija se može javiti kod svih, bez obzira na godine i pol, a čak se može javiti i kod dece.
4.12.2025. 10:07
Zimski period često se smatra povoljnim za začeće, ali doktorka naglašava da sama hladnoća ne povećava plodnost.
3.12.2025. 8:06
Nagli skokovi temperature poslednjih dana ponovo su pokrenuli priču o meteoropatiji. Dok neki ne osećaju nikakve promene, drugima i nekoliko stepeni razlike donese glavobolju, umor i pad energije.
2.12.2025. 9:43
Svetski dan borbe protiv side obeležava se danas širom sveta, kao i u Srbiji, u kojoj je od 1. januara do 24. novembra ove godine otkriveno 99 osoba inficiranih HIV-om.
1.12.2025. 10:16
Istaći ćete oči na pravi način.
30.11.2025. 10:23
Pre dva dana počeo je post, a kako ova ishrana utiče na zdravlje i da li je post dobar za sve?
30.11.2025. 10:22
Na neke od njih zapravo možete i da utičete.
29.11.2025. 9:11
Svaki roditelj ovo može da uradi, a i te kako je bitno za praćenje pravilnog razvoja deteta.
27.11.2025. 11:16
A šta je mama Gordana otrkila o svom sinu?
4.12.2025. 22:26
Na kratko se vratila u detinjstvo...
4.12.2025. 22:21
Jelena je ostala šokirana činjenicom koliko su joj deca porasla od kada ih je poslednji put videla, a naročito je bila iznenađena promenom glasa srednjeg sina...
4.12.2025. 22:14
Marko je otkrio da su u vezi desetak godina i da rade zajedno...
4.12.2025. 22:12
U studio „MasterChef Srbija“ ulaze gosti koji su došli kod Srđana: Mama, devojka i drug.
4.12.2025. 22:10
Sanja iznosi svoje predjelo pred očarane sudije koje u neverici gledaju remek-delo na tanjiru!
4.12.2025. 21:46