Pirinač je popularan dodatak mnogim jelima, ali većina nas se može složiti da je njegova priprema naporna. Ako ne kupujete kesice za mikrotalasnu ili nemate posudu za kuvanje pirinča, morate provoditi vreme nadgledajući količinu vode u šerpi da biste bili sigurni da pirinač ne zagori ili ne postane previše vodenast.

Zbog toga može biti primamljivo napraviti veću količinu pirinča odjednom kako bi bio skuvan i spreman za više obroka. Međutim, ovo se obično ne preporučuje osim ako sve nećete pojesti u jednom danu – jer pirinač može biti opasan kada se nepravilno skladišti.

U videu podeljenom na TikToku, kuvar po imenu Joši Džin objasnio je da je pirinač ozloglašeno „nezgodan“ kada je reč o ostacima, zbog bakterije koja se zove Bacillus Cereus, a koja proizvodi spore koje se nalaze na sirovom pirinču i mogu preživeti proces kuvanja.

Kada se pirinač skuva i potom ohladi, ova bakterija može početi da se razmnožava. To znači da je od presudne važnosti da ostatke pirinča skladištite na hladnom mestu, poput frižidera, što je brže moguće nakon kuvanja.

Joši je dalje objasnio da se u profesionalnim kuhinjama kuvani pirinač smatra proizvodom sa „veoma visokim rizikom“ koji se nikada ne koristi narednog dana i koji se uvek mora služiti svež kako bi se izbegla potencijalna kontaminacija.

Međutim, postoji jedna greška koju ljudi često prave kada je reč o konzumiranju ostataka pirinča – misle da će podgrevanje pirinča ubiti bakterije. Iako ovo može da funkcioniše kod neke druge hrane, podgrevanje pirinča možda nije dobra ideja.

- Loša vest je da ove bakterije proizvode toksin koji će preživeti ponovno zagrevanje. Toksin koji stvaraju je bez ukusa, bez mirisa i nevidljiv. I to je problem. Činija  pirinča koja izgleda potpuno normalno može biti razlog zbog kojeg ćete se razboleti - kaže Joši.

Pravilno čuvanje pirinča

Kuvar je potom podelio svoju preporuku za čuvanje ostataka pirinča ukoliko baš morate. Rekao je da treba da sačekate da prestane da izlazi para iz kuvanog pirinča, a zatim da ga prospete na tanjir kako biste ga mogli raširiti u tankom sloju i time ubrzati njegovo hlađenje.

Ovaj metod hladi pirinač za oko 10 minuta. Nakon toga može se pokriti i staviti u frižider.

- Stavite ga u frižider i dobar je dva dana. Ali, da budem iskren, pirinač je uvek najbolji kada je sveže skuvan. Ako nije za prženi pirinač, preporučujem da skuvate samo onoliko koliko vam je potrebno za taj dan - ističe Joši.

 

Povezane vesti