Nikola Tesla je rođen 10. jula 1856. godine, a u njegovu čast ulaz u muzej, čije je radno vreme od 10 do 20 časova će biti besplatan.

Slobodan Bubnjević, fizičar i naučni novinar, bio je gost u "Jutru" i tom prilikom govorio o značaju ovog velikog naučnika:

- Tesli dugujemo više od 250 patenata, od kojih je većina zapravo našla svoju konkretnu primenu i mnoge od njih koristimo svakodnevno. Neke od njegovih ideja, koje možda čak, neke jesu patentirane, pa nisu blagovremeno bile primenjene, neke nisu čak, prosto su samo ideje, mi živimo danas. Kad govorimo o njegovom naučnom i pronalazačkom doprinosu, dovoljan način da vidite koliki je njegov značaj je da u Guglu ukucate Nikola Tesla ili da ukucate 10 najpoznatijih naučnika, Tesla će se pojaviti kao četvrti najveći naučnik svih vremena i to je status koji je njemu pripisan u poslednjoj deceniji - kaže Slobodan, opisujući kakav je zapravo bio Tesla:

- Tesla je neobičan usamljenik, čovek koji praktično celog života živi sam i vodi na jedan specifičan način, rat sa samim sobom. Poznato je da je Tesla bio opsednut brojem 3. Estetika i pristup reševanja različitih problema je igrala ključnu ulogu u nalaženju rešenja.

Kakav je još bio Tesla i koliko je doprineo razvoju sveta, poslušajte u snimku:

Povezane vesti