"Lopov" ili produžni kabl? Stručnjak otkriva ŠTA je bolje rešenje, ali i KAKO da odaberete kvalitetnu produžnu utičnicu
Kako biste izbegli eventualne probleme sa utičnicama i kablovima, važno je da znate ovih nekoliko stvari.
Ilustracija; Foto: Proxima Studio/Shutterstock
26.4.2025.|11:42
Izvor: Prva/J.G.
Podeli:
Punjači, baterije i loši produžni kablovi najčešći su uzroci požara pokazuje statistika. Stručnjaci kažu, zbog uštede od par stotina dinara pri kupovini produžnih kablova može se napraviti velika šteta.
Kako izabrati bezbedan i na šta bi trebalo obratiti pažnju otkrio je električar Branko Zrnić.
Kada uzimate produžni kabl, trebalo bi da birate onaj koji ima utičnice od porcelana, koje trpe i malo veće zagrevanje.
Koji uređaji smeju da se uključuju na produžni kabl?
- Do dva kilovata potrošače možete na produžni gajtan, a preko dva kilovata nije preporučljivo. Možete, ali nije preporučljivo. Jer, zašto nije preporučljivo? Kada uključite ovde taj potrošač, recimo TA peć ili klimu ili već šta, onda dolazi do problema pregrejavanja i kad se pregrejava, napon na tom uređaju je manji i on se greje više i on će tu da se upali. Da se to ne bi dešavalo, nemojte uključivati neke veće potrošače, više od dva kilovata - kaže Branko.
A da li je "lopov" bezbedniji nego produžni kabl i šta je još Branko rekao, pogledajte u snimku:
Prilikom svakodnevnog tuširanja često dolazi do problema na koži poput zatezanja, perutanja, sivila ili iritacija, a stručnjaci pojašnjavaju i koji su najčešći razlozi za to.
Neki roditelji pažljivo gledaju na sat i njihova deca moraju biti u krevetu u tačno određeno vreme. S druge strane, ima roditelja koji se uopšte ne opterećuju rasporedom spavanja.
Kuvanje pirinča bi trebalo da bude jednostavno jer obično zahteva samo pirinač i vodu. Međutim, to često nije slučaj, jer male greške mogu dovesti do potpunog neuspeha.
Prženje i pečenje hrane u ulju je svakodnevna praksa u mnogim domaćinstvima. Često se postavlja pitanje - koliko je bezbedno da ponovo koristite isto ulje?
Sanja Berić osvojila je visoko drugo mesto u 4. sezoni najgledanijeg kulinarskog takmičenja "MasterChef Srbija", a sada je gostujući u "Jutru" na TV Prva sumirala svoje učešće.
Mudrost je životna veština koja dolazi iz zrelosti, iskustva i sposobnosti sagledavanja šire perspektive. Prava mudrost dolazi kad naučimo gledati srcem, razumom i iskustvom – istovremeno.
Mnoge žene se suočavaju s ljubavnim dilemama i večitim pitanjem: "Da li je on pravi za mene"? Društvenim mrežama kruži nova teorija o tome kako ga prepoznati, a naziva se "teorija stolice".
Vaše blago vas čeka, samo treba da ga prepoznate i unovčite na pravi način! Proverite svoje kutije sa igračkama, jer vas jedan zaboravljeni primerak može obogatiti.
Članovi benda Turbo trans turisti Nikola i Boško Mijušković predstavljaće Srbiju na festivalu Eurosonic koji će biti održan od 14. do 17. januara 2026. u Holandiji.
Putovanje, odmor i botoks! Gastarbajteri polako pakuju kofere za prazničnu posetu Srbiji, a neki su već zakazali termine za ulepšavanja i negu. Na ovu temu govori dr Brankica Tepavčević, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.
Novogodišnja bajka zavladala je ove zime i u Zemunu gde je počela prava praznična čarolija. Šta sve tamo očekuje posetioce i u čemu će moći da uživaju više od mesec dana čućemo od Andrijane Radičević.
U zimskim mesecima, pre ere interneta i mobilnih telefona, ljudi su se okupljali po kućama i družili. Tu se pevalo, pilo, smejalo ali i štrikalo, plelo. Koliko se prelo danas sačuvalo na terenu Rasinskog okruga i zbog čega je važno da se očuva?