Jednostavni i mirisni cimet keksići: Biće pravi ukras novogodišnje trpeze (RECEPT)
Odlično za početnike.
21.12.2025. 8:11
Iako beli i crni biber imaju veoma različite ukuse, boje i teksture, oba mogu doprineti bogatstvu, pikantnosti i intenzitetu ukusa u brojnim receptima.
Ilustracija; Foto: Francisco Antonio Sanz/Shutterstock
18.1.2025.|8:06
Izvor: realsimple.com/Ariel Klein/J.G.
Skoro svako jelo koje pripremamo kod kuće uključuje crni biber, ali mnogi od nas imaju punu bočicu belog bibera koja samo stoji u kuhinjskom ormariću, čekajući da bude upotrebljena. Beli biber često može delovati zbunjujuće, naročito ako niste sigurni kada i kako da ga koristite. Iako beli i crni biber imaju veoma različite ukuse, boje i teksture, oba mogu doprineti bogatstvu, pikantnosti i intenzitetu ukusa u brojnim receptima.
Dakle, u čemu je razlika između belog i crnog bibera? Ovde ćemo detaljno objasniti razlike (i sličnosti) između ova dva popularna začina.
Beli biber, poput crnog, je začin koji se pravi od bobica bibera. Ima blag i suptilan zemljani ukus, koji je rezultat procesa sazrevanja i berbe. Kada bobice bibera potpuno sazru (ili skoro potpuno), one se potapaju u vodu, što im omogućava da fermentišu i blago omekšaju. Nakon toga, spoljni sloj se uklanja (zahvaljujući omekšavanju), otkrivajući glatke bele biberove zrnce. Pošto je koža uklonjena, beli biber ima blaži ukus u poređenju sa svojim tamnijim pandanom.
Takođe, kao i kod svakog procesa fermentacije, trajanje potapanja u vodi utiče na ukus zrna bibera. Ukus može varirati od blagog i travnatog do kompleksnog i intenzivnog.
Crni biber ima snažan i robustan ukus koji može istaknuti suštinu drugih sastojaka u jelu. Za razliku od belog bibera, proces berbe crnog bibera počinje pre nego što bobice potpuno sazru. Svako zrno bibera se skida sa biljke dok je još zeleno, a zatim se suši na suncu ili uz pomoć mašine. To je ono što daje crnom biberu tamnu boju i naboranu, grubu teksturu. Pošto spoljni sloj crnog bibera ostaje netaknut, on ima jači, intenzivniji i aromatičniji ukus.
Beli biber se možda ne koristi tako često kao crni, ali svakako vredi imati bočicu ovog začina u svom kuhinjskom ormariću. Popularan je u francuskoj i švedskoj kuhinji, kao i u različitim azijskim kuhinjama, poput kineske i vijetnamske. Neki kuvari preferiraju beli biber u svetlim jelima, poput pire krompira, jer ga smatraju vizuelno privlačnijim.
Dodajte mleveni beli biber u kremaste sosove i supe, ili u bogata, škrobna jela poput makarona sa sirom i zapečenog krompira, kako biste dobili dodatni sloj ukusa. On će pružiti zemljani, blago fermentisani ton koji je suptilniji od crnog bibera.
Beli biber u prahu možete pronaći na polici sa začinima u lokalnom supermarketu. Dok ga je ranije bilo teže naći, brendovi poput Simply Organic i McCormick sada proizvode beli biber u prahu. Alternativno, možete kupiti cela zrna belog bibera i samleti ih u mlinu za biber.
Način na koji meljete crni biber utiče na njegov ukus, teksturu i intenzitet. Čist mleveni biber je najjači i najintenzivniji tip, i odličan je za sporo kuvanje i jela koja zahtevaju dozu pikantnosti. Biber koji se nalazi na stolu u restoranima obično je sitno mleven (poznat kao „stočni mleveni biber“) i idealan je za završnu notu ukusa bez preterivanja. Grubo mleveni crni biber je odličan za začinjavanje mesa ili salatnih preliva, dok su cela zrna bibera najbolja za kiseljenje, domaće supe i marinade.
Može li se beli biber koristiti umesto crnog?
U većini recepata beli biber može zameniti crni, ali ukus jela može biti malo drugačiji zbog razlike u aromi. Iako beli biber ima blaži, zemljani ukus, preporučljivo je da ga dodajete postepeno, po malo, i prilagodite količinu ukusu jela.
Odlično za početnike.
21.12.2025. 8:11
Iako možda zvuči čudno, jedna baka je rešila da svojim unucima ne kupuje poklone, ali za to ima jako dobar razlog.
20.12.2025. 14:00
Naučnici su otkrili da deca starijih roditelja imaju manje problema u ponašanju od onih čiji su roditlelji mlađi.
20.12.2025. 9:56
Strah od Deda Mraza kod dece nije neuobičajen, a uz ove savete psihologa pomozite mališanima da taj strah prevaziđu.
20.12.2025. 8:06
Kuvar otkriva cake zbog kojih će vam riba ispasti odlično.
19.12.2025. 11:11
Mesec rođenja možda nije samo broj u kalendaru, istraživanja sugerišu da određeni periodi u godini mogu uticati na detetov razvoj i školsku spremnost.
18.12.2025. 14:00
Kada želite brz, a ukusan ručak, ova Alfredo pasta je pravi izbor za vas.
18.12.2025. 10:00
Promene u ponašanju psa često su prvi znak da se s njegovim zdravljem ili emocionalnim stanjem nešto događa i zato ih ne treba olako shvatati.
17.12.2025. 14:00
Postoje ljudi koji u naš život unesu posebnu toplinu, a među njima se posebno ističu – tetke.
17.12.2025. 10:13
Dugoočekivana serija "Dadilja sa sela" počela je sa emitovanjem, a do sada imali ste priliku da pogledate prve dve epizode.
21.12.2025. 13:44
Pevač Saša Matić još jednom je pokazao svoju humanu stranu.
21.12.2025. 11:06
Glumica Tamara Belošević, koju publika prepoznaje po ulozi spletkarke Gabrijele iz "Igre sudbine", naći će se prvi put u žiriju šoua "Nikad nije kasno".
21.12.2025. 10:45
Minja Stanković (20) i Lena Todosijević (30) sukobile su se u duelu u drugom krugu "Zvezda Granda", i svoje nastupe završile sa maksimalnim brojem glasova.
21.12.2025. 9:58
Iako je na prvu loptu delovalo da će takmičari Andrija Novković i Vladan Pavlović završiti direktno u trećem krugu "Zvezda Granda", to se nažalost nije desilo.
21.12.2025. 9:06
Sa problemom opadanja kose susreo se mladi pevač Nemanja Đorđević, koji je odlučio da ode na transplantaciju kose.
20.12.2025. 10:53