Sastojci:
3 šolje univerzalnog brašna
1 šolja mlake vode
1 kesica suvog kvasca
2 kašike šećera
1 kesica vanile
Ulje za prženje
Med i cimet za posluživanje
Priprema:
U jednu posudu sipajte brašno, kvasac, šećer i vanilu, pa polako dodajte vodu, uz lagano mešanje rukom, sve dok ne dobijete mekano testo. Onda ga pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite ga da odstoji sat vremena da naraste. Pobrašnjenim rukama od nadošlog testa uzimajte male loptice veličine oraha i oblikujte debele štapiće dužine vašeg malog prsta. Blago spojite krajeve, pa pritisnite da se slepe.
Krofne ređajte na pobrašnjenu krpu i ostavite još pola sata da narastu. Pržite krofne na zagrejanom ulju, uz okretanje sa obe strane, dok ne postanu zlatnosmeđe. Na kraju ih vadite na papirni ubrus da upiju masnoću.