Da li volite popodnevnu dremku? Stručnjaci kažu da dremanje ima mnogo naučno podržanih prednosti, kao što su smanjenje umora, poboljšanje performansi, održavanje fokusa i poboljšanje raspoloženja. Ali da li ste znali da vaš se*sualni život takođe može da ima koristi od popodnevnog spavanja? Prema profesorki psihologije sa Univerziteta u Kaliforniji i koautorki knjige Take a Nap! Change Your Life, Sari Mednik, dremka može da učini nekoliko stvari za vaš intimni život, poput poboljšanja vaše izdržljivosti i opšteg raspoloženja.

Možda nije iznenađujuće da su san i vaš se*sualni život usko povezani. Iako spisak stvari koje se dešavaju u vašem telu kada prestanete sa intimnim odnosom, uključuje i loš san, nedostatak sna takođe može da naškodi vašem intimnom životu. Spavanje i se*s dele simbiotski odnos, evo i kako!

Nedostatak sna je povezan sa niskim libidom i lošim uzbuđenjem kod žena i erektilnom disfunkcijom kod muškaraca. Prema naučniku Metjuu Vokeru, naši reproduktivni hormoni, neophodni za se*sualno zdravlje, utiču na to kada ne spavamo dovoljno.

"Mladi muškarci koji spavaju samo pet sati noću nedelju dana imaće nivo testosterona koji je kao kod osobe koja je biološki 10 godina starija od njih", rekao je Voker.

Nizak nivo testosterona znači da možda imate nizak se*sualni nagon i probleme sa erekcijom. Za žene, nedovoljno sna može da utiče na njihov luteinizirajući hormon, a se*sualno zdravlje i plodnost žene zavise od pravilnog funkcionisanja ovog hormona. Prema studiji o ženama iz 2015. objavljenoj u The Journal of Se*ual Medicine, samo jedan sat više sna bilo je povezano sa 14 odsto većim šansama da budu intimne sa partnerom.

Stručnjaci ističu da popodnevno spavanje ne može da zameni preporučeni noćni san, ali ako se osećate umorno i ne možete da se koncentrišete tokom dana, 20-minutni san može da bude od koristi. To bi moglo da poboljša raspoloženje i da vam izdržljivost. Savet je da ograničite san na 30 minuta i da ne kvarite odmor tokom noći, što može da bude direktno povezano sa vašim se*sualnim životom.

"Imamo dva puta dnevno kada se naš cirkadijalni ritam promeni i prirodno postajemo pospani: prvi put je noću, a drugi put posle ručka", rekao je dr Robert Eksman, istraživač na Institutu Sleep to Live.

Povezane vesti