Očekuje se lokalni razvoj oblačnosti na jugozapadu zemlje i na jugu Banata tokom dana i posle podne. Vetar će biti slab do umeren, severni i severoistočni.

U Beogradu se takođe očekuje pretežno sunčano i veoma toplo vreme. Jutarnja temperatura biće oko 23 stepena, dok će najviša dnevna temperatura dostići oko 35 stepeni.

Na jugozapadu zemlje i na jugu Banata sredinom dana i posle podne očekuje se lokalni razvoj oblačnosti. Duvaće slab do umeren severni i severoistočni vetar. Jutarnja temperatura biće od 15 do 23, a najviša od 33 do 37 stepeni.

Palić, Beograd, Crni Vrh su mesta u Srbiji u kojima je jutros najtoplije, a prema merenjima RHMZ najhladnije bilo je u Zaječaru i Dimitrovgradu gde je izmereno 15 stepeni.

Upozorenje na izražen toplotni talas

Jak i dugotrajan toplotni talas usloviće maksimalne temperature:

  • danas, 09. jula, od 33 do 37 stepeni,
  • od sutra do kraja sedmice (10. do 14. jul) od 35 do 40 stepeni. Na području Beograda maksimalna temperatura:
  • danas, 09. jula, oko 35 stepeni,
  • od sutra do kraja sedmice, 10. do 14. jula, od 37 do 40 stepeni.

U većini urbanih sredina očekuju se tropske noći. Toplotni talas pratiće i izražen deficit padavina. Upaljen narandžasti meteoalarmna i sa velikom verovatnoćom će se nastaviti i tokom naredne nedelјe (15 - 22. jul).

Danas na snazi narandžasti meteoalarm, sutra se pali crveni

U celoj Srbiji danas je na snazi narandžasti meteoalarm zbog ekstremno visokih temperatura, a u jugozapadnoj Srbiji upaljeno je i žuto upozorenje zbog grmljavine. Inače, narandžasti meteo alarm znači da je vreme opasno: Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Prema prognozi RHMZ još toplije biće sutra, te će zbog visokih temperatura biti na snazi crveni meteo alarm u većem delu Srbije, izuzev zapadnu i jugozapadnu kao i na teritoriji KiM.

Povezane vesti