Svi su bili muškarci, a najmlađi je imao samo 11 godina. To je priča lica poginulih vojnika u bitci na Čegru, čije su lobanje uzidane u Ćele kulu.

Jedan od sigurno najokrutnijih načina da se održi sećanje na posledice jednog rata. Niko se do sada u čitavom svetu nije setio da na taj način, posle rata, izgradi kulu od odrubljenih glava.

“Novo lice Ćele kule” je istorijski revolucionarni antropološki projekat, a istraživači Nataša Šarkić, doktor fizičke antropologije i Milan Simonović, politikolog i koordinator pomenutog projekta, otkrili su u emisiji 150 minuta neverovatne detalje o sprovedenom istraživanju koje ima za cilj da ispriča lične životne priče ljudi čije su glave završele u Ćele kuli.

- Ideja je bila da zapravo na neki način izvlačimo te ljude iz anonimnosti i oni postanu, svako za sebe, osoba. U smislu da postoji neka njihov lična biografija, onoliko koliko možemo da interpretiramo, i ono što je naravno najlepše i najzanimljivije, a to je lice – objašnjava Nataša Šarkić.

A kako se sa naučne strane kreira priča o osobi koja je živela pre više od dvesta godina i to na osnovu lobanja?

- Prvi deo je antropološka analiza, koja se radi na osnovu oblika lobanje, na osnovu istrušenosti zuba, na osnovu srastanja nepca... To su sve neke metode koje znamo i iz forenzike i naravno iz arheoloških studija, kaže Šarkić i dodaje:

- Mi znamo da se telo menja tokom godina i što je starije, te promene su uočljive. Kroz godine istrušenost zuba postaje veća, to je samo jedan od parametara. Naravno, povrede mogu da ostaju, ukoliko je slomljena kost, bilo zaživotno, bilo kasnije. To je sve nešto što će se videti na kostima. Tako da, to je taj prvi deo kako mi dobijamo podatke o polu, starosti i o nekim bolestima. A sledeći korak je onda facijalna rekonstrukcija, gde opet na osnovu lobanje možemo da znamo kako je ta osoba izgledala.

Za Ćele kulu su se oduvek vezivali brojni mitovi i raspredale jezive priče – šta je od toga istina, šta je naučnike najviše iznenadilo i koje neverovatne detelje su izneli o Strevanu Sinđeliću, pogledajte u video-prilogu:

Povezane vesti