Zovu ga tečnim zlatom. Izvanredne osobine meda koriste se u medicini od davnina, a to je ujedno i jedan od glavnih razloga zbog kojeg je sprovedeno istraživanje. Naučnici su želeli da saznaju kako med utiče na nivo šećera u krvi i koliko je meda dovoljno. Rezultati su objavljeni u naučnom magazinu Nutrition Reviews, a prema rečima stručnjaka, prilično su iznenađujući.

U studiji, koja je trajala dva meseca, učestvovalo je 1.110 ljudi. Svi su uzimali dve pune kašičice meda dnevno, a rezultati su pokazali da med može da poboljša nivo šećera i holesterola u krvi, kao i da ima pozitivno dejstvo na zdravlje srca. Osim toga, primećeno je da je sirovi med pružio više koristi, dok prerađeni nije bio toliko efikasan.

"Ovi rezultati su iznenađujući, s obzirom na to da je med otprilike 80 odsto šećera. Ipak, med je i složena kompozicija šećera, proteina, organskih kiselina i drugih uobičajenih i retkih bioaktivnih jedinjenja koja su veoma korisna za zdravlje. Med je bogat antioksidansima koji su dobri za zdravlje srca. Sadrži flavonoide koji imaju sposobnost da spreče stvaranje krvnih ugrušaka, ali i fenolna jedinjenja koja smanjuju rizik od srčanih oboljenja i štite ćelije od oksidativnog stresa", rekla je dijetetičarka Ketrin Hervasio za Nutrition Reviews.

Stručnjaci su doneli zaključak da je jedna do dve kašike sirovog meda dnevno dovoljna količina koja može da obezbedi hranljive materije. Pored antioksidanata korisnih za zdravlje (što je med tamnije boje, to je više antioksidansa koji se bore protiv slobodnih radikala ) i baktericidnih supstanci, pčelinji proizvod sadrži i kalijum, fosfor, magnezijum, kalcijum, gvožđe i folnu kiselinu.

Povezane vesti