MIT ILI ISTINA? Da li USKA ODEĆA može izazvati ZDRAVSTVENE PROBLEME?
Ukoliko ste ljubitelj uske odeće, ovih nekoliko stvari bi ipak trebalo da znate.
22.10.2025. 11:58
Ovu hranu bi trebalo koristiti sa dodatnim oprezom.
Ilustracija; Foto: Kmpzzz/Shutterstock
27.10.2025.|9:08
Izvor: prva.rs/J.G.
Gorušica, neprijatan osećaj pečenja u grudima koji se često širi prema grlu, može da pokvari čak i najlepše obroke. Iako je povremena pojava normalna, stalno konzumiranje određenih namirnica može pogoršati simptome.
Stručnjaci za ishranu i gastroenterologiju izdvojili su pet vrsta hrane koju bi trebalo konzumirati s oprezom.
Hrana bogata mastima, poput pomfrita, pržene piletine ili masnih sireva, usporava pražnjenje želuca, što povećava pritisak na donji ezofagealni sfinkter – mišić koji sprečava povratak želudačne kiseline u jednjak. Rezultat je učestala gorušica i osećaj težine u stomaku.
Ljuta paprika, čili, kajenski biber i druga začinjena jela mogu iritirati sluzokožu jednjaka i pojačati osećaj pečenja. Ljudi koji su skloni refluksu trebalo bi da smanje količinu ljutih začina ili da ih potpuno izbegavaju, posebno u večernjim satima.
Ukoliko ste ljubitelj uske odeće, ovih nekoliko stvari bi ipak trebalo da znate.
22.10.2025. 11:58
Prljavije su nego što mislite...
21.10.2025. 15:00
Narandže, limuni, grejpfrut i njihovi sokovi su bogati kiselinama koje mogu pojačati refluks. Kiseline iz citrusa mogu dodatno iritirati jednjak i izazvati osećaj žarenja, pa se savetuje konzumacija u manjim količinama i po mogućstvu uz druge neutralne namirnice.
Paradajz i njegova prerada – kečap, soeovi i pirei od paradajza – prirodno sadrže visok nivo kiselina. Kod osoba sklonih gorušici, ove kiseline često izazivaju povratak želudačne kiseline u jednjak, što vodi do pečenja i nelagodnosti.
Soda, energetski napici, kafa i crni čaj povećavaju proizvodnju želudačne kiseline i šire donji ezofagealni sfinkter, što olakšava povratak kiseline u jednjak. Preporuka stručnjaka je da se gazirani i kofeinski napici piju umereno, a po mogućstvu ne neposredno pred spavanje.
Ukoliko se gorušica javlja često, preporučuje se vođenje dnevnika ishrane i konsultacija sa gastroenterologom, jer stalni refluks može voditi do ozbiljnijih zdravstvenih problema. Pažljivo biranje hrane i izbegavanje namirnica koje pogoršavaju simptome može značajno smanjiti nelagodnost i poboljšati kvalitet života.
Kao i u svemu, veoma je važno da i prilikom konzumiranja konzervirane hrane budete veoma umereni.
5.12.2025. 10:32
Prihvatanje i mogućnost pravljenja šala na sopstveni račun umnogome pomažu u borbi protiv alopecije.
4.12.2025. 12:00
Alopecija se može javiti kod svih, bez obzira na godine i pol, a čak se može javiti i kod dece.
4.12.2025. 10:07
Trudnoća je jedno od najlepših i najosetljivijih životnih razdoblja - vreme velikih promena, i spolja i iznutra.
2.12.2025. 11:32
Nagli skokovi temperature poslednjih dana ponovo su pokrenuli priču o meteoropatiji. Dok neki ne osećaju nikakve promene, drugima i nekoliko stepeni razlike donese glavobolju, umor i pad energije.
2.12.2025. 9:43
Svetski dan borbe protiv side obeležava se danas širom sveta, kao i u Srbiji, u kojoj je od 1. januara do 24. novembra ove godine otkriveno 99 osoba inficiranih HIV-om.
1.12.2025. 10:16
Istaći ćete oči na pravi način.
30.11.2025. 10:23
Pre dva dana počeo je post, a kako ova ishrana utiče na zdravlje i da li je post dobar za sve?
30.11.2025. 10:22
Na neke od njih zapravo možete i da utičete.
29.11.2025. 9:11
Nikola je jedva dočekao da se sjuri sa balkona u Srđanov zagrljaj!
5.12.2025. 22:37
Sudija Nenad daje poslednju ocenu u SUPERFINALU i time dobijamo POBEDNIKA 4. sezone “MasterChef Srbija”!
5.12.2025. 22:34
Srđan iznosi pred sudije desert koji je nazvao Najnovija rekreacija Švarcvald torte.
5.12.2025. 22:24
Nikola je sleteo s balkona da čestita, buduća mlada kaže da ne bi imala ništa protiv da Nikola bude kum… Da li je ovo najromantičniji i najemotivniji trenutak sezone!?
5.12.2025. 22:19
Srđanova mama se drži za glavu, devojka strepi, Zoki sa balkona gleda “indijsku seriju”…
5.12.2025. 22:14
Sanja je napravila simpatičan gest i svojoj podršci za stolom – mami, dečku i najboljoj drugarici, odnela da probaju jednu zanimljivu komponentu deserta koji je pripremala.
5.12.2025. 22:11