Plikovi na rukama i nogama i usta puna afti, samo su neki od znakova da je dete zaraženo BRNU virusom, zbog čega su čekaonice u domovima zdravlja pune, a roditelji zabrinuti. Virus je najčešće zastupljen kod starosti dece do pet godina, a pedijatar Saša Milićević je podelio najvažnije informacije koje treba da znamo o ovoj bolesti:

- To je virusna bolest koja počinje onako neprimetno. Dete je neraspoloženo, može da ima temperaturu, ali i ne mora, odbija obroke, dakle kao bilo koja virusna infekcija. Tek posle 3 do 5 dana počinje da se javlja ta karakteristična ospa, koja se najčešće nalazi na ustima, dlanovima i tabanima, mada može da se pojavi na bilo kom drugom delu tela, ali najčešće na ovom, zato se i zove bolest ruku, nogu, usta. Javlja se kao bubuljica, posle toga nastane plik, taj plik pukne i nastanu rane, koje podsećaju na afte - kaže doktor i dodaje da nije u pitanju teška bolest:

- Lečenje je veoma jednostavno, ne zahteva antibiotsku terapiju, sem ako se te rane inficiraju i ako se slučajno jave komplikacije, koje su vrlo retke, to mogu da budu bol uha, upala pluća, što je izuzetno, izuzetno retko - navodi doktor i dodaje:

- Vrlo je važno da to dete miruje, da mu se daje što više tečnosti, koja je neutralna i da se zna da je to zapravo bolest koja je samoizlečiva - ističe doktor. 

Kako se dobija ovaj virus, način prevencije i još druge savete za samo lečenje, poslušajte u snimku:

Povezane vesti