KAD NE MOŽEŠ DA JE POBEDIŠ, PRIDRUŽI JOJ SE: Ćerka je ređala odeću na stolicu, a potez njenog TATE je oduševio SVE! (VIDEO)
Mnogi bi poželeli živce ovog roditelja.
22.12.2025. 17:00
Dok se neke namirnice pokvare nakon samo nekoliko dana ili nedelja, jedna namirnica koju svako od nas ima u ostavi se ne kvari i može se reći da traje zauvek, godinama, pa čak i decenijama.
Ilustracija; Foto: VH-studio/Shutterstock
6.9.2025.|8:28
Izvor: Krstarica/A.J.
Dok se neke namirnice pokvare nakon samo nekoliko dana ili nedelja, jedna namirnica koju svako od nas ima u ostavi se ne kvari i može se reći da traje zauvek, godinama, pa čak i decenijama. Radi se o medu.
Tajna dugovečnosti meda leži u njegovoj jedinstvenoj hemiji. Nizak sadržaj vlage i visok sadržaj šećera su ključni sastojci koji omogućavaju njegovu trajnost, a to se postiže zahvaljujući vrednim pčelama koje ne samo da sakupljaju nektar, već i pomažu u dehidraciji.
Nektar može da sadrži i do 70 odsto vode, a ova voda treba da „ispari“ da bi se stvorila konzistencija meda koju svi poznajemo. Pčele to postižu mašući krilima kako bi podstakle brzo isparavanje vode iz mešavine nektara.
Tako da je nizak sadržaj vlage ono što pomaže medu da traje. Upravo zbog tako malog sadržaja vlage, većina plesni i bakterija ne može da raste u medu. Enzim koji se nalazi u pčelinjem želucu takođe doprinosi ovom procesu, jer pomaže u razgradnji glukoze iz nektara, što medu daje kiselost.
Odgovor na ovo pitanje može biti – zauvek. Za to postoje čak i arheološki dokazi. U stvari, arheolozi su pronašli teglu meda u grobnici faraona Tutankamona, koju su probali, i na njihovo iznenađenje, med je imao isti slatki ukus kao i svaki drugi med. Međutim, ne preporučuje se konzumiranje veoma starog meda, posebno ako je med bio izložen prekomernoj vlazi u ostavi.
Da biste sačuvali svoj med, potrebno je da ga čuvate na hladnom i suvom mestu iu hermetički zatvorenoj posudi kako biste godinama održavali svežinu. Međutim, može da kristališe, što ga može učiniti čvrstim. To ipak ne znači da je pokvaren, a ovde napisali smo više o tome kako da ga pretvorite u širenje kada vam se to dogodi. Alternativno, u ovom slučaju, možete umočiti teglu meda u toplu vodu da biste je omekšali.
Čuvajte med u hermetički zatvorenoj posudi kako biste sprečili ulazak vlage. Tegle sa poklopcima su idealne za čuvanje meda sve dok su poklopci dobro zatvoreni da med ne izlazi iz vazduha. Takođe, idealno bi bilo izbegavati plastične i metalne posude, jer mogu da izazovu oksidaciju meda.
Držite ga na prosečnoj sobnoj temperaturi, oko 18 do 24 stepena Celzijusa, i nikada ga nemojte hladiti. Med u frižideru će dovesti do njegovog stvrdnjavanja, što nikako nije idealno.
Iako je med najpoznatija namirnica bez roka trajanja, nije jedina. A neki drugi sastojci iz ostave mogu trajati godinama, pa čak i decenijama. To uključuje soja sos, šećer, pirinač, sušeno povrće, kikiriki i ribu u konzervi. Svi oni dele karakteristike sa medom – nizak sadržaj vlage i prirodna antimikrobna svojstva.
Mnogi bi poželeli živce ovog roditelja.
22.12.2025. 17:00
I dok bogataši ovakve stvari bacaju, drugi ih rado uvrštavaju u svoju svakodnevnicu.
22.12.2025. 15:30
Nema sumnje da će vas njihov odnos načisto oduševiti.
22.12.2025. 14:00
I dok svako godišnje doba ima svoje različite vrline i mane, neki od nas imaju jasnog favorita - a to je možda značajnije nego što mislite.
21.12.2025. 17:00
Iskorišćena kesica čaja uvek završi u kanti za smeće, a nismo ni svesni da od nje još ima koristi.
21.12.2025. 15:00
Ako vaši peškiri imaju miris vlage, ne morate ih bacati jer sirće i soda bikarbona mogu pomoći u brzom uklanjanju buđavih mirisa.
21.12.2025. 9:44
I deca mogu da vam pomognu.
21.12.2025. 9:20
Detinjci, Materice i Oci čine niz veoma radosnih praznika koji se slave u čast jakih porodičnih veza, mira i sloge u kući i međusobnog poštovanja.
21.12.2025. 6:44
Pojedine vaše osobine mogu se povezivati i sa danom vašeg rođenja.
20.12.2025. 17:00
Iako mnogi misle da se u džudou sve svodi na udarce, pevačica Branka Sovrlić ističe da ova veština može da se poredi sa baletom.
22.12.2025. 12:44
Našeg pevača Ćiru je publika zavolela kroz grupu „Ritam srca“, gde je bio gitarista, a kasnije i kao pevača koji je zahvaljujući hitu „Fenomenalno“ ostao upamćen kao – fenomenalni Ćira.
22.12.2025. 12:14
Poznato je da majmuni na Baliju mogu da budu navalentni, ali se ovakvom iskustvu pevačica Marija Šerifović verovatno nije nadala.
22.12.2025. 10:44
Emotivne poruke proslavljenog glumca...
22.12.2025. 10:38
Nastup Stanka Mustafovića Grkosa (54) iz prvog kruga takmičenja “Nikad nije kasno“ izvazvao je lavinu emocija i suza, i prepričavao se dugo među obožavaocima ove emisije.
22.12.2025. 10:25
Bez direktnog plasmana u treći krug "Zvezda Granda" ostale su takmičarke Maša Jovanović iz Đoletovog tima, i Ivona Guberac iz tima Ane Bekute.
21.12.2025. 15:31