KOLIKO STE MENTALNO ZRELI? Rešite ovaj TEST i saznajte da li ste MUDRI ili više gledate svet kroz "ružičaste naočare"
Psihološki test "koliko pasa vidite na slici" otkriva koliko ste mentalno zreli...
7.11.2025. 15:00
Za početak, kako biste izbegli pucanje ljuske jaja, koristite ona koja su bila na sobnoj temperaturi.
Ilustracija Foto: Pormezz/Shutterstock
17.1.2025.|17:00
Izvor: Večernji.hr
Ako se jaja teško ljušte, to može ukazivati na njihovu svežinu: starija jaja se lakše ljušte od svežih. Zeleni prsten oko žumanca može biti znak prekuvanosti – skratite vreme kuvanja.
Kuvanje jaja naizgled je jednostavan zadatak, ali postizanje savršene konzistencije žumanca i belanca zahteva preciznost. Bilo da pripremate meko kuvano jaje za doručak ili tvrdo kuvano za salatu, ključno je znati tačno vreme kuvanja za željeni rezultat.
Važna je i priprema pre kuvanja. Izvadite jaja iz frižidera 15-20 minuta pre nego što ih stavite da se kuvaju. Koristite lonac odgovarajuće veličine – jaja ne smeju biti nagurana. Dodajte dovoljno vode da ih prekrije oko 2-3 cm. Možete dodati i prstohvat soli u vodu (što pomaže pri ljuštenju ljuske).
Vreme kuvanja zavisi od toga kakvo jaje želite:
3 minuta – veoma tečno žumance, idealno za umakanje tosta.
4 minuta – kremasto žumance, delimično čvrsto belance.
5 minuta – blago tečno žumance, potpuno čvrsto belance.
9 minuta – potpuno kuvano, ali kremasto žumance.
10-12 minuta – klasično tvrdo kuvano jaje.
Kako da izbegnete pucanje ljuske: koristite jaja sobne temperature. Ako se jaja teško ljušte, to može ukazivati na njihovu svežinu – starija jaja se lakše ljušte od svežih. Zeleni prsten oko žumanca može biti znak prekuvanosti – smanjite vreme kuvanja.
Tvrdo kuvana jaja mogu se čuvati u ljusci do 7 dana u frižideru. Meko kuvana jaja najbolje je pojesti odmah. Pravilno uskladištena kuvana jaja treba držati u zatvorenoj posudi.
Bez obzira na željenu konzistenciju, ključ uspeha leži u preciznom merenju vremena i kontroli temperature vode. Eksperimentišite sa preporučenim vremenima dok ne pronađete svoj savršen način pripreme.
Psihološki test "koliko pasa vidite na slici" otkriva koliko ste mentalno zreli...
7.11.2025. 15:00
Osumnjičeni je spakovao televizor i motornu testeru u torbe, ali, pretpostavljajući da nikoga neće biti u stanu duže vreme, odlučio je da se odmori i zaspao je.
7.11.2025. 10:27
Ovako nešto nije očekivala.
6.11.2025. 17:00
Znate li da postoji i plavo selo, odnosno "selo Štrumpfova" u Andaluziji?
5.11.2025. 17:00
Modni događaj 39. "Fashion Selection", koji već više od dve decenije okuplja ljubitelje mode, dizajnere i javne ličnosti sinoć je svečano otvoren u Beogradu.
5.11.2025. 14:28
Prema narodnim verovanjima, ima magična svojstva koja mogu privući novac.
5.11.2025. 14:00
Bilo da nosite poklon na rođendan, slavu ili se možda već sad pripremate za novogodišnje darivanje, ovi trikovi će vam dobro doći.
5.11.2025. 10:07
Da li bi vam ovako nešto nekada palo na pamet?
5.11.2025. 9:11
Forest City u Maleziji proglašen je gradom duhova nakon što je godinama nakon izgradnje ostao prazan. Međutim, pojedinci su ipak odlučili da se presele.
4.11.2025. 17:00
Gostujuće sudije su donele odluku i saznali smo koji tim je pobednik današnjeg zadatka.
7.11.2025. 22:39
Veliko iznenađenje usledilo je na samom kraju.
7.11.2025. 22:26
Tim sudije Ljubice Komlenić, odlukom gostujućih sudija, ocenjen je kao najlošiji i našao se na poslednjem mestu.
7.11.2025. 22:24
Sudija Ljubica Komlenić pohvalila je plavi tim sa kojim je zajedno radila na pripremi jela za gostujuće sudije.
7.11.2025. 22:21
Sudija Ljubica Komlenić tokom prezentacije jela spomenula je Aleksandra, koji je za hladno predjelo njenog tima dao ocenu 7.
7.11.2025. 22:12
Sudija Ljubica Komlenić pred gostujuće sudije iznela je jelo svog tima koje su nazvali „Alisa u moru“.
7.11.2025. 22:01