Znate li zašto Deda Mraz nosi baš CRVENO odelo? Boja ima posebno značenje!
Čak i beli detalji na odelu Deda Mraza imaju svoje značenje!
5.12.2025. 15:00
Ishrana i kuhinja u 2025. godini postaju nikad kreativniji.
Ilustracija; Foto: bodiaphvideo/Shutterstock
18.1.2025.|15:00
Izvor: Journal.hr
Zakoračili smo u 2025. godinu, a svet gastronomije nastavlja da nas iznenađuje spojem inovacija i povratka korenima. Prema predviđanjima koje je objavio Forbes magazin, očekuju nas uzbudljivi trendovi prema kojima će se oblikovati naša ishrana, tanjiri, kuhinja i, naravno, društvene mreže, piše Journal.hr.
Ishrana i kuhinja u 2025. godini postaju nikad kreativniji. Od renesanse punjene testenine do kreativne upotrebe čaja, evo koji gastro trendovi nas očekuju u narednom periodu.
Renesansa punjene testenine
Dumplings, tortelini, gyoze i srodna jela nisu novost, ali ove godine doživljavaju pravi procvat.
Eksperimentiše se sa neobičnim punjenjima poput batata, oxtail super i egzotičnih začina, dok se oblik i tehnike pripreme prilagođavaju savremenim trendovima. Društvene mreže, posebno TikTok, već su preplavljene kreativnim interpretacijama punjenih testenina koje spajaju tradiciju i modernu gastronomiju.
Vreme za čaj
"Matcha" i "chai" odavno su se ustalili u gastronomskom svetu, ali 2025. godina donosi fokus na druge vrste čajeva poput "Earl Greya", "rooibosa" i cvetnih infuzija od kamilice, cimeta i koprive.
Ove arome pronalaze put do pekarskih proizvoda, koktela, pa čak i slanih jela. Kombinacija zdravlja, ukusa i svestranosti čini čaj idealnim za modernu kuhinju, što ga stavlja u središte pažnje.
Godina lubenice
Lubenica, simbol leta, ove godine izlazi van uobičajenih okvira. Pečena lubenica, kombinacije s feta sirom ili grilovanim halumijem samo su neki od primera kako se ovaj sočni plod prilagođava novim gastronomskim tehnikama.
"Heirloom" sorte lubenica, poput "casabe" i "cucamelona", oduševljavaju svojom raznolikošću i održivošću, dok njihova Instagram privlačnost dodatno povećava popularnost.
Meksička kuhinja u fokusu
Autentična meksička jela, poput "cochinita pibila", salsa negre i atolea, napokon dobijaju zasluženu pažnju.
Njihovi bogati ukusi i prilagodljivost inspiracija su kuvarima širom sveta. Tradicionalna pića poput "café de olla" i "carajillosa", koja su stekla popularnost u 2024. godini, nastavljaju da osvajaju police prodavnica i menije kafića, dok su takosi i buritosi i dalje nezaobilazni u uličnoj gastronomiji.
Hrana za dobro raspoloženje
Kako bi se nosili sa svakodnevnim stresom, potrošači sve više traže namirnice koje podižu raspoloženje.
Biljke poput limunske trave i bergamota, kao i inovativni proizvodi poput čokolade s dimljenom soli i kalabrijskim čilijem, stvaraju savršenu ravnotežu između smirenosti i uzbuđenja.
Čak i beli detalji na odelu Deda Mraza imaju svoje značenje!
5.12.2025. 15:00
Kako se slava slavila u gradu Kraljevu, a kako u okolnim selima otkrila je istoričarka umetnosti i kustos, Marina Lukić Cvetić.
5.12.2025. 10:12
Cveće je vanvremenski poklon sa kojim nema geške, naravno, ako se dobro odabere.
5.12.2025. 9:49
Bilo da otvarate vrata od kola ili restorana, zapravo postoje ispravni načini kako to da uradite.
4.12.2025. 11:01
Ovako nešto biste sigurno voleli da nosite.
4.12.2025. 10:40
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Vavedenje presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. U pravoslavnom kalendaru današnji dan obeležen je crvenim slovom.
4.12.2025. 6:44
Večna rasprava oko toga da li daska WC šolje treba da bude podignuta ili spuštena dobila je novo svetlo nakon upozorenja stručnjaka koji naglašavaju da se ne radi samo o higijeni, već i o bezbednosti u domaćinstvu.
3.12.2025. 16:30
Mnogi ljudi su već okitili, dok drugi tek treba da potraže svoju idealnu jelku, što to mogu uraditi i na pijacama.
3.12.2025. 10:40
Ako ste promenili neki podatak u ličnoj karti, pored toga što vašu promenu zna Ministarstvo unutrašnjih poslova, morate obavestiti još neke ustanove, kako ne biste bili u problemu.
3.12.2025. 10:27
Nikola je jedva dočekao da se sjuri sa balkona u Srđanov zagrljaj!
5.12.2025. 22:37
Sudija Nenad daje poslednju ocenu u SUPERFINALU i time dobijamo POBEDNIKA 4. sezone “MasterChef Srbija”!
5.12.2025. 22:34
Srđan iznosi pred sudije desert koji je nazvao Najnovija rekreacija Švarcvald torte.
5.12.2025. 22:24
Nikola je sleteo s balkona da čestita, buduća mlada kaže da ne bi imala ništa protiv da Nikola bude kum… Da li je ovo najromantičniji i najemotivniji trenutak sezone!?
5.12.2025. 22:19
Srđanova mama se drži za glavu, devojka strepi, Zoki sa balkona gleda “indijsku seriju”…
5.12.2025. 22:14
Sanja je napravila simpatičan gest i svojoj podršci za stolom – mami, dečku i najboljoj drugarici, odnela da probaju jednu zanimljivu komponentu deserta koji je pripremala.
5.12.2025. 22:11