Evo šta vaše omiljeno GODIŠNJE DOBA govori o vašoj ličnosti!
I dok svako godišnje doba ima svoje različite vrline i mane, neki od nas imaju jasnog favorita - a to je možda značajnije nego što mislite.
21.12.2025. 17:00
Da li znate kako se prave žvake i šta se nalazi u njima?
Foto: New Africa/Shutterstock
7.10.2024.|9:11
Izvor: Mondo
Teško je reći pre koliko vremena i gde se tačno pojavila žvaka. Žvaću se hiljadama godinama, ali su ranije bile daleko drugačije od današnjih. Kao guma se koristila smola drveta i služila je da očisti zube od naslaga, osvežavala je dah i dezinfikovala usta. Američki biznismen Džon Kertis je 1840. godine kuvanjem smole, pomešane sa kukuruznim brašnom, izumeo prve žvakaće gume. Već 1850. godine Kertis je u Portlandu izgradio prvu fabriku žvaka na svetu.
Ipak, brzo se ispostavilo da smola nije najbolji izbor. Brzo je gubila ukus, postajala je krta i lako lomljiva prilikom žvakanja. Da bi ukus bio sladak, svi koji su želeli žvake, držali bi činiju šećera u prahu pri ruci i s vremena na vreme umočili žvaku u nju. Do kraja 19. veka, žvakaća guma postala je neverovatno popularna. Ipak, Frenk Fler iz Filadelfije želeo je nešto drugačije. Postavio je cilj - da napravi žvaku kojom bi njegovi kupci mogli da prave balone. Njegova kompanija je počela proizvodnju žvaka 1885. godine i osmislila je ime za svoj proizvod - Dubble bubble.
Oko 1906. godine, "Frank H. Fleer Corporation" pokušala je da usavrši recept za žvaku, ali je bio previše lepljiv. Dvadeset godina kasnije, računovođa kompanije "Walt Diemer", koji je u svoje slobodno vreme eksperimentisao sa načinom na koji se pravi žvakaća guma, na kraju je naišao na formulu koja je funkcionisala - meka, žvakaća guma sa kojom bi ljudi mogli da prave balone. Jedini problem bio je što je žvaka sive boje i vizuelno neprivlačna. U fabrici je u tom trenutku bila dostupna samo roze boja, koju su i upotrebili.
Do 1940. godine žvakaća guma se pravila od čikla, biljne smole koja se cedi iz srednjeameričkog sopota, drveta za vreme kišne sezone. To je prirodna guma. Kako je ovo bilo dosta skupo, proizvođači su pribegli sintetičkim jedinjenjima. Kako vam ljudi koji prave proizvode kao što su čokolada ili kokice neće dati svoje tačne recepte ili otkriti proces proizvodnje, tako vam niko ne bi otkrio kako se zapravo prave žvake!
Malim kuglicama od gume dodaju se boja i aroma. Mešaju se zajedno u velikom bubnju, a zatim se dodaje glukozni sirup kako bi ukus bio sladak i kako bi žvaku održao mekom. Pored osnovne baze, u recept su uključeni i konzervansi i drugi zaslađivači poput dekstroze ili ksilitola. Guma se zagreva trenjem mešanja koje traje oko pola sata, dok se ne istopi u ogromnu ružičastu smesu. Kada mešavina dostigne smesu poput testa za hleb, spremna je za sledeću fazu i specijalnu mašinu.
Ona istiskuje ogromnu masu ružičaste gume kroz uski otvor, poput istiskivanja paste za zube, koji oblikuje konačni proizvod. Nakon ovog procesa, guma se hladi se u rashladnoj komori na temperaturi između 3-7°C. Kada se ohladi, spremna je za sečenje na komade i umotavanje! Pogledajte snimak ovog procesa:
I dok svako godišnje doba ima svoje različite vrline i mane, neki od nas imaju jasnog favorita - a to je možda značajnije nego što mislite.
21.12.2025. 17:00
Iskorišćena kesica čaja uvek završi u kanti za smeće, a nismo ni svesni da od nje još ima koristi.
21.12.2025. 15:00
Ako vaši peškiri imaju miris vlage, ne morate ih bacati jer sirće i soda bikarbona mogu pomoći u brzom uklanjanju buđavih mirisa.
21.12.2025. 9:44
Detinjci, Materice i Oci čine niz veoma radosnih praznika koji se slave u čast jakih porodičnih veza, mira i sloge u kući i međusobnog poštovanja.
21.12.2025. 6:44
Pojedine vaše osobine mogu se povezivati i sa danom vašeg rođenja.
20.12.2025. 17:00
Zapravo postoji zanimljivo naučno objašnjenje.
20.12.2025. 15:00
Verovatno u ovim trenucima forsiranja izlaska na sneg mace nisu imale nimalo lepo mišljenje o svojim vlasnicima.
20.12.2025. 11:14
Da li bi vam uopšte pala na pamet ovakva biznis ideja?
19.12.2025. 17:00
Iako žive u različitim gradovima, dečko je uspeo na divan način da iznenadi svoju devojku.
19.12.2025. 14:30
Bez direktnog plasmana u treći krug "Zvezda Granda" ostale su takmičarke Maša Jovanović iz Đoletovog tima, i Ivona Guberac iz tima Ane Bekute.
21.12.2025. 15:31
Dugoočekivana serija "Dadilja sa sela" počela je sa emitovanjem, a do sada imali ste priliku da pogledate prve dve epizode.
21.12.2025. 13:44
Pevač Saša Matić još jednom je pokazao svoju humanu stranu.
21.12.2025. 11:06
Glumica Tamara Belošević, koju publika prepoznaje po ulozi spletkarke Gabrijele iz "Igre sudbine", naći će se prvi put u žiriju šoua "Nikad nije kasno".
21.12.2025. 10:45
Minja Stanković (20) i Lena Todosijević (30) sukobile su se u duelu u drugom krugu "Zvezda Granda", i svoje nastupe završile sa maksimalnim brojem glasova.
21.12.2025. 9:58
Iako je na prvu loptu delovalo da će takmičari Andrija Novković i Vladan Pavlović završiti direktno u trećem krugu "Zvezda Granda", to se nažalost nije desilo.
21.12.2025. 9:06