Njihov sladak i sočan ukus čini ih neodoljivim dodatkom voćnim činijama, desertima ili jednostavno kao brzim zdravim zalogajem.

Ipak, ljuštenje mandarina i klementina ponekad može da bude nezgodno i da oduzima vreme. Srećom, postoji jednostavan trik koji ovu rutinu čini brzim i lakim, bez nepotrebnog nerviranja i lepljivih ruku.

Sve što je potrebno je nož, a postupak je sledeći: mandarina ili klementina se položi na dasku za sečenje. Nož se postavi tačno na sredinu voćke i jednom sečom preseče na pola. Kora se zatim samo preokrene na spolja i do voćnih segmenata se dolazi savršeno. Prednost ovog trika je i što ruke ostaju čiste.

Postoji i drugi trik za ljuštenje mandarina ili klementina, koji je podjednako jednostavan: uklanjaju se gornji i donji deo kore nožem. Vrhovi segmenata mandarine ostaju otkriveni, dok širok pojas kore ostaje oko voćke. Kora se zatim zaseče nožem i vrlo lako se skida. Mandarina se potom jednostavno razdvaja u segmente.

Zbog čega kora ne bi smela da se jede

Prema testu Öko-Test, ne preporučuje se konzumiranje kore, jer se na njoj često mogu naći ostaci pesticida - posebno kod proizvoda iz supermarketa. Kod organskog voća situacija je drugačija, jer na njemu ima malo ili nimalo pesticida.

Međutim, beli delovi unutar kore mogu se jesti i čak su zdravi. Ne samo da meso mandarine predstavlja pravu vitamin-bombu, već i beli delovi, piše Blic Žena.

Još jedna prednost belog dela u mandarini ili klementini je to što zasiti i smiruje glad, pa je voćka odlična i tokom dijete. Takođe, sadrži flavonoide koji jačaju imuni sistem, podržavaju krvne sudove i kardiovaskularni sistem, jer deluju kao antioksidansi.

Povezane vesti