Nikada više nećete ribati ZAGORELE šerpe i tiganje - ovaj trik rešava stvar očas posla (VIDEO)
Uz ovu caku ćete očistiti zagorele sudove bez iole muke.
10.5.2025. 9:03
Skupe hemikalije vam nisu potrebne.
Ilustracija; Foto: SrideeStudio/Shutterstock
22.9.2025.|8:35
Izvor: 24sedam.rs/A. M.
Svi imamo u kuhinji bar jednu šerpu ili tiganj koji su nekada sijali, a danas su puni ogorelih tragova i tvrdokornih naslaga masnoće. Umesto da trošite novac na skupe hemikalije i abrazivne sunđere koji mogu oštetiti posuđe, rešenje možete pronaći u sopstvenoj kuhinji - potrebno vam je samo pola limuna i krupna so.
Ova jednostavna tehnika već decenijama se prenosi među kuvarima, jer daje iznenađujuće rezultate. Limunov sok bogat je limunskom kiselinom, koja prirodno rastvara rđu i masnoću, dok so deluje kao blagi abraziv koji uklanja zagorele slojeve i vraća posuđu sjaj. Kada se spoje, ova dva sastojka formiraju pastu koja otapa prljavštinu i oslobađa površinu od tvrdokornih mrlja.
Uz ovu caku ćete očistiti zagorele sudove bez iole muke.
10.5.2025. 9:03
Male dnevne navike mogu učiniti vašu kuhinju funkcionalnijom i mnogo lakšom za održavanje, tvrde stručnjaci.
30.8.2025. 8:35
- Pospite izdašan sloj krupne soli preko zagorelih ili rđavih delova šerpe.
- Uzmite pola svežeg limuna i snažno trljajte preko soli, istiskaujući sok dok ne dobijete pastu.
- Ostavite da deluje nekoliko minuta (5-10) kako bi kiselina prodrla u naslage.
- Zatim kružnim pokretima nastavite da trljate dok se fleke ne počnu skidati.
- Isperite toplom vodom i blagim deterdžentom, pa odmah osušite.
Iako je trik sa limunom i solju odličan za šerpe od čelika ili gvožđa, nije preporučljiv za posuđe s nelepljivim premazima ili tankim aluminijumskim slojem, jer abrazivna so može oštetiti površinu. Takođe, izbegavajte korišćenje kupovnog limunovog soka - samo svež limun daje puni efekat.
Za posebno tvrdokorne naslage možete prethodno potopiti šerpu u mešavinu sode bikarbone i malo sirćeta na pola sata, a zatim ponoviti proces sa limunom i solju. Rezultat je posuđe koje izgleda gotovo kao novo i to bez upotrebe hemije.
Bilo da otvarate vrata od kola ili restorana, zapravo postoje ispravni načini kako to da uradite.
4.12.2025. 11:01
Ovako nešto biste sigurno voleli da nosite.
4.12.2025. 10:40
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Vavedenje presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. U pravoslavnom kalendaru današnji dan obeležen je crvenim slovom.
4.12.2025. 6:44
Mnogi ljudi su već okitili, dok drugi tek treba da potraže svoju idealnu jelku, što to mogu uraditi i na pijacama.
3.12.2025. 10:40
Ako ste promenili neki podatak u ličnoj karti, pored toga što vašu promenu zna Ministarstvo unutrašnjih poslova, morate obavestiti još neke ustanove, kako ne biste bili u problemu.
3.12.2025. 10:27
Otkrivamo najbolji način za podgrevanje ostataka pice uz koji odmah dobijate hrskavu koricu i sir koji se razvlači, a testo ostaje meko i sočno.
3.12.2025. 9:48
Da je priroda zaista čudesna dokaz je ova planina.
2.12.2025. 17:00
Prirodne lepote i istorija, za mnoge idealan spoj kada su u pitanju putovanja, a Turska nudi upravo ovakve destinacije, skrivene od gužvi, ali vredne posete.
2.12.2025. 15:54
Određeni obični predmeti i radnje kao da se nikada ne pojavljuju u našim snovima, dok npr. leteći slonovi, borbe sa vanzemaljcima ili vožnja motocikala mogu biti deo našeg normalnog repertoara snova.
2.12.2025. 15:00
A šta je mama Gordana otrkila o svom sinu?
4.12.2025. 22:26
Na kratko se vratila u detinjstvo...
4.12.2025. 22:21
Jelena je ostala šokirana činjenicom koliko su joj deca porasla od kada ih je poslednji put videla, a naročito je bila iznenađena promenom glasa srednjeg sina...
4.12.2025. 22:14
Marko je otkrio da su u vezi desetak godina i da rade zajedno...
4.12.2025. 22:12
U studio „MasterChef Srbija“ ulaze gosti koji su došli kod Srđana: Mama, devojka i drug.
4.12.2025. 22:10
Sanja iznosi svoje predjelo pred očarane sudije koje u neverici gledaju remek-delo na tanjiru!
4.12.2025. 21:46