Svi imamo u kuhinji bar jednu šerpu ili tiganj koji su nekada sijali, a danas su puni ogorelih tragova i tvrdokornih naslaga masnoće. Umesto da trošite novac na skupe hemikalije i abrazivne sunđere koji mogu oštetiti posuđe, rešenje možete pronaći u sopstvenoj kuhinji - potrebno vam je samo pola limuna i krupna so.

Ova jednostavna tehnika već decenijama se prenosi među kuvarima, jer daje iznenađujuće rezultate. Limunov sok bogat je limunskom kiselinom, koja prirodno rastvara rđu i masnoću, dok so deluje kao blagi abraziv koji uklanja zagorele slojeve i vraća posuđu sjaj. Kada se spoje, ova dva sastojka formiraju pastu koja otapa prljavštinu i oslobađa površinu od tvrdokornih mrlja.

Kako primeniti trik sa limunom i solju

- Pospite izdašan sloj krupne soli preko zagorelih ili rđavih delova šerpe.

- Uzmite pola svežeg limuna i snažno trljajte preko soli, istiskaujući sok dok ne dobijete pastu.

- Ostavite da deluje nekoliko minuta (5-10) kako bi kiselina prodrla u naslage.

- Zatim kružnim pokretima nastavite da trljate dok se fleke ne počnu skidati.

- Isperite toplom vodom i blagim deterdžentom, pa odmah osušite.

Kada koristiti, a kada izbegavati

Iako je trik sa limunom i solju odličan za šerpe od čelika ili gvožđa, nije preporučljiv za posuđe s nelepljivim premazima ili tankim aluminijumskim slojem, jer abrazivna so može oštetiti površinu. Takođe, izbegavajte korišćenje kupovnog limunovog soka - samo svež limun daje puni efekat.

Za posebno tvrdokorne naslage možete prethodno potopiti šerpu u mešavinu sode bikarbone i malo sirćeta na pola sata, a zatim ponoviti proces sa limunom i solju. Rezultat je posuđe koje izgleda gotovo kao novo i to bez upotrebe hemije.

Povezane vesti