Ne prosipajte VODU OD KUVANJA JAJA! Nećete verovati KOLIKO može da vam bude od koristi
Većina ljudi jednostavno prospe vodu nakon kuvanja jaja, ali kada saznate koliko ta voda može da vam bude od koristi, to više nećete raditi.
Ilustracija; Foto: d39rober/Shutterstock
17.2.2025.|9:11
Izvor: Times of India
Podeli:
Voda koja se koristi za kuvanje jaja sadrži vredne hranljive materije, poput kalcijuma, magnezijuma i kalijuma, koje su korisne za biljke, negu kose, čišćenje i kompostiranje. Ponovna upotreba ove vode može poboljšati kvalitet zemljišta, ojačati kosu, očistiti površine i poboljšati procese kompostiranja, čineći je ekološki prihvatljivom alternativom.
Kuvana jaja predstavljaju uobičajeni deo ishrane u većini domaćinstava, a većina nas vodu nakon kuvanja jednostavno prospe. Međutim, da li ste znali da je ova voda gotovo jednako moćna kao i sama jaja? To je zato što voda u kojoj su se kuvala jaja sadrži skrivene koristi koje se mogu iskoristiti na više zanimljivih načina.
Evo zbog čega nikada ne bi trebalo da je prosipate i kako je možete upotrebiti u svakodnevnim kućnim poslovima.
Baš kao što jaja sadrže hranljive materije, i voda u kojoj su se kuvala jaja sadrži moćne nutrijente. To je zbog toga što se određeni hranljivi sastojci ispuštaju iz ljuske i belanaca tokom procesa kuvanja. Neke od ovih hranljivih materija uključuju kalcijum, magnezijum, kalijum, kao i male količine fosfora i gvožđa.
Prisustvo kalcijuma naročito je korisno za biljke jer im pomaže u strukturnom razvoju. Pored toga, magnezijum igra ključnu ulogu u funkcionisanju enzima i omogućava biljkama da efikasnije apsorbuju hranljive materije. S druge strane, kalijum je neophodan za regulaciju vodene ravnoteže kako kod biljaka, tako i u ljudskom organizmu. Upravo zbog ovih minerala, voda od kuvanih jaja predstavlja dragocen resurs koji se može koristiti na više korisnih načina.
Pametni načini za ponovnu upotrebu vode nakon kuvanja jaja
Kuvanje jaja je uobičajena kuhinjska rutina. Nakon kuvanja, većina ljudi prospe vodu, ne razmišljajući o njenoj korisnosti. Međutim, da li ste znali da voda u kojoj su se kuvala jaja može biti višestruko upotrebljiva? Evo zbog čega je ne bi trebalo bacati i kako je možete pametno iskoristiti.
Ilustracija Foto: ElenaKaretnikova/Shuttetstock
Prirodno đubrivo
Voda u kojoj su se kuvala jaja bogata je mineralima, uključujući kalcijum, magnezijum i kalijum, koji su korisni za biljke. Kada se voda ohladi, možete je koristiti za zalivanje sobnih biljaka ili bašte. Ovi minerali poboljšavaju kvalitet zemljišta, a kalcijum naročito podržava razvoj korena. Magnezijum doprinosi proizvodnji hlorofila, što čini biljke zelenijim i zdravijim. Samo se pobrinite da voda dostigne sobnu temperaturu pre upotrebe, jer vruća voda može oštetiti osetljive biljke.
Prirodno ispiranje kose
Možda zvuči neobično, ali voda od kuvanih jaja može poslužiti kao odličan prirodni regenerator za kosu. Minerali prisutni u vodi mogu ojačati folikule dlake, smanjiti perut i učiniti kosu sjajnijom i zdravijom. Da biste iskoristili ovu prednost, jednostavno pustite da se voda ohladi, a zatim je koristite kao završno ispiranje nakon pranja kose. Ovaj tretman posebno je koristan za suvu ili oštećenu kosu, jer hranljive materije iz vode neguju i vlasište i dlaku. Takođe, minerali iz jaja mogu pomoći u obnavljanju elastičnosti i glatkoće kose.
Isti minerali koji su korisni za biljke i kosu mogu se koristiti i za čišćenje. Blago alkalna priroda vode od kuvanih jaja može pomoći u razgradnji masnoće i prljavštine. Možete je koristiti za čišćenje kuhinjskih površina, šporeta ili čak za uklanjanje lepljivih ostataka. Takođe, možete sipati ohlađenu vodu od kuvanih jaja u mašinu za pranje sudova ili veš-mašinu kako biste pojačali efekat čišćenja, čime ćete dobiti ekološki prihvatljivu alternativu hemijskim sredstvima.
Kompostiranje
Voda od kuvanih jaja može ubrzati proces kompostiranja. Minerali iz ove vode deluju kao katalizator koji pomaže u bržem razlaganju organskih materijala. Kada sipate ohlađenu vodu u kompostnu kantu, ona može podstaći rast korisnih mikroorganizama koji razgrađuju ostatke hrane i organski otpad, pretvarajući ih u hranljivo đubrivo. Pored toga, voda dodaje neophodnu vlažnost, što je ključno za efikasan proces kompostiranja.
Ovim načinima ponovne upotrebe vode od kuvanih jaja ne samo da štedite resurse, već i doprinosite ekološki održivijem načinu života. Sledeći put kada kuvate jaja, razmislite dvaput pre nego što prospete tu vodu – može vam biti od velike koristi!
Prilikom svakodnevnog tuširanja često dolazi do problema na koži poput zatezanja, perutanja, sivila ili iritacija, a stručnjaci pojašnjavaju i koji su najčešći razlozi za to.
Neki roditelji pažljivo gledaju na sat i njihova deca moraju biti u krevetu u tačno određeno vreme. S druge strane, ima roditelja koji se uopšte ne opterećuju rasporedom spavanja.
Kuvanje pirinča bi trebalo da bude jednostavno jer obično zahteva samo pirinač i vodu. Međutim, to često nije slučaj, jer male greške mogu dovesti do potpunog neuspeha.
Prženje i pečenje hrane u ulju je svakodnevna praksa u mnogim domaćinstvima. Često se postavlja pitanje - koliko je bezbedno da ponovo koristite isto ulje?
Sanja Berić osvojila je visoko drugo mesto u 4. sezoni najgledanijeg kulinarskog takmičenja "MasterChef Srbija", a sada je gostujući u "Jutru" na TV Prva sumirala svoje učešće.
Mudrost je životna veština koja dolazi iz zrelosti, iskustva i sposobnosti sagledavanja šire perspektive. Prava mudrost dolazi kad naučimo gledati srcem, razumom i iskustvom – istovremeno.
Mnoge žene se suočavaju s ljubavnim dilemama i večitim pitanjem: "Da li je on pravi za mene"? Društvenim mrežama kruži nova teorija o tome kako ga prepoznati, a naziva se "teorija stolice".
Vaše blago vas čeka, samo treba da ga prepoznate i unovčite na pravi način! Proverite svoje kutije sa igračkama, jer vas jedan zaboravljeni primerak može obogatiti.
Putovanje, odmor i botoks! Gastarbajteri polako pakuju kofere za prazničnu posetu Srbiji, a neki su već zakazali termine za ulepšavanja i negu. Na ovu temu govori dr Brankica Tepavčević, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.
Novogodišnja bajka zavladala je ove zime i u Zemunu gde je počela prava praznična čarolija. Šta sve tamo očekuje posetioce i u čemu će moći da uživaju više od mesec dana čućemo od Andrijane Radičević.
U zimskim mesecima, pre ere interneta i mobilnih telefona, ljudi su se okupljali po kućama i družili. Tu se pevalo, pilo, smejalo ali i štrikalo, plelo. Koliko se prelo danas sačuvalo na terenu Rasinskog okruga i zbog čega je važno da se očuva?
Da li razmišljate o kupovini nekretnine, a nemate dovoljno novca i cene su vam previsoke? Možda je sledeći model investiranja pravo rešenje za vas, a o čemu se radi otkriva Dušan Uzelac autor projekta i finansijski savetnik.