VAZDUŠASTE I SOČNE! Napravite najukusnije AMERIČKE PALAČINKE (VIDEO)
Dodajte preliv po želji i uživajte u ukusnim zalogajima.
25.12.2025. 10:16
Kako biste pravilno oprali voće i povrće, u tome će vam pomoći namirnica koju sigurno imate kod kuće.
Foto: siro46/Shutterstock
14.5.2024.|17:00
Izvor: Ženski magazin
Jabuke, krastavci, paradajz, banane izgledaju prelepo sa sjajnom korom.
Da li su ove vrste povrća i voće zdrave? Da! Ali samo pod uslovom da ih pre jela očistite od hemijskih aditiva, fiksativa, konzervansa i drugih sastojaka kojima su prskane kako bi izgledale lepo i ne bi se pokvarile u transportu. Evo efikasnih načina!
Većinu vrsta povrća (npr. zelena salata, paradajz, krastavci, rotkvice) i voća (šljive, kruške) je dovoljno da potopite u dva rastvora na nekoliko minuta: prvo kiseli, zatim alkalni rastvor, da bi se oslobodeil štetnih materija. Pripremite dve posude. Sipajte vodu u prvu sa jabukovim sirćetom (pola čaše sirćeta na litar vode), u drugu sipajte i dodajte dve kašičice sode na litar vode.
Pripremljeno povrće i voće stavite pet minuta u „kiselu kupku“. Zatim temeljno isperite tekućom vodom i zatim ih držite u alkalnom rastvoru još pet minuta. Isperite još jednom čistom vodom. Završeno!
Poznato je da se većina vitamina nalazi ispod kore voća, na primer jabuke. Kora je zdrava i zbog toga što je pektin sadržan u njoj prirodni je izvor vlakana. Ali jabuke sa korom možete jesti samo ako su iz vašeg voćnjaka. Sjajne jabuke koje dugo stoje u hipermarketima imaju sjajnu koru jer su prskane raznim uljima i voskovima.
Dakle, pre nego što počnete da uživate u jabuci sa koricom, uronite je u posudu ključale vode. Pogledajte šta će se desiti! Voda će postati mutna, na njoj možete videti masne žute naslage. Koristite sunđer ili rukavicu da operete povrće vodom.
Banane, ananas, pomorandže i drugi agrumi koji su nam došli iz tropskih zemalja takođe treba potopiti u ključalu i rashlađenu vodu. Ali to možda nije dovoljno za uklanjanje toksičnih supstanci iz kožice. Zbog toga ih očistite četkom i dobro isperite pod jakim mlazom vode.
Jagode su još jedno omiljeno letnje voće, ali često su tretirane pesticidima i drugim hemikalijama tokom uzgoja. Iako su ove hemikalije obično prisutne u sigurnim količinama, neki ljudi preferiraju dodatni korak u čišćenju voća radi uklanjanja potencijalnih ostataka. Jedna od prirodnih metoda za čišćenje jagoda je upotreba rastvora sode bikarbone.
Povrće se ne sme čuvati u foliji, jer se sadržaj štetnih nitrita u njima povećava bez vazduha. Ali šta učiniti ako se brokoli ili krastavac prodaje gotovo uvek u takvoj "odeći"?
Odvojite ih od folije i stavite na petnaest minuta na toplo mesto. Veliki deo toksina bi onda trebalo da "ispari". A onda ide postupak – kisela i alkalna kupka!
Dodajte preliv po želji i uživajte u ukusnim zalogajima.
25.12.2025. 10:16
Pročitajte pet naučnih razloga zašto je čvrsta veza s bakom i/ili dekom neverovatan dar...
25.12.2025. 10:11
Ukus jela može drastično da se razlikuje u odnosu na to da li za njegovu pripremu koristite maslac ili margarin.
25.12.2025. 8:06
Na ovaj način zapravo potencijalno ugrožavate vaše zdravlje.
24.12.2025. 9:11
Odrastanje bez braće i sestara donosi jedinstveno iskustvo, ali ponekad može dovesti do osećaja isključenosti i nerazumevanja u poređenju s vršnjacima koji su imali brata ili sestru.
23.12.2025. 10:51
Nije svejedno ni koje ćete boje koristiti!
23.12.2025. 9:30
Idealan je za iznenadne goste, jer se zaiste veoma brzo i lako priprema.
23.12.2025. 8:06
Svi se pitaju kako će izgledati njihovo dete, ali svaki roditelj mora da čeka da se njegovo dete rodi kako bi video šta je genetika "odlučila".
22.12.2025. 9:52
Osim što je preukusan, biće divan ukras na prazničnoj trpezi.
22.12.2025. 9:07
Odmah se obratio ovom čoveku...
26.12.2025. 8:18
Katarina je savet od čuvene glumice dobila nakon što je snimila film "Zona Zamfirova".
25.12.2025. 11:40
Iako je veliki ljubitelj pozorišta, Marijana je tokom trudnoće donela odluku za koju je smatrala da je najbolja u tom trenutku.
25.12.2025. 11:27
U mlađim danima je imala potpuno drugačiji stil oblačenja.
25.12.2025. 11:10
Zlatan Ibrahimović nastavlja da oduševljava i zadivljuje milione obožavalaca širom sveta, a čak i na odmoru koristi priliku da ostane u savršenoj formi.
25.12.2025. 11:02
Saša Jakšić je već decenijama poznat kao Žika Jakšić, ali malo ko zna kako je nastao njegov popularni nadimak.
25.12.2025. 10:03