Jedno pitanje detetu nikad ne treba da postavite: U Srbiji je "obavezno", a evo zašto je opasno
Jedno pitanje koje roditelji u Srbiji obožavaju nikako ne bi trebalo da postavite detetu.
7.11.2025. 8:54
Profesionalni kuvari savetuju kako da skuvate savršeno jaje.
Ilustracija; Foto: WS-Studio/Shutterstock
14.9.2024.|8:06
Izvor: Žena Blic/Milorad Milovanović
Kuvana jaja su redovan gost u našim obrocima, i gotovo su najčešći izbor za doručak, u kombinaciji sa salatom i mlečnim ili mesnim proizvodima. Odličan su izvor proteina, a pritom i štede kućni budžet, s obzirom da je reč o jednoj od najjeftinijih namirnica.
Kuvanje jaja svakako nije viša matematika, i deluje kao da može i malo dete da ih pripremi, ali svi smo svedoci koliko ih puta ili prekuvamo ili skinemo sa ringle pre vremena, pa muku mučimo sa ljuštenjem.
No, sada je i taj "problem" rešen - profesionalni kuvari savetuju kako da skuvate savršeno jaje, a kažu da je ključ između ostalog u posoljenoj vodi.
Koliko se kuvaju jaja?
Važno je i da zapamtite razliku između meko i tvrdo kuvanih jaja - ako želite meko kuvano jaje ono se ubacuje u vrelu vodu, dok se tvrdo kuvano jaje stavlja u hladnu vodu.
"Zapamtite, jaja su porozna, neophodno je da ih stavite u posoljenu vodu. Ako želite meko kuvana jaja, ubacite ih u vrelu, ali ne i proključalu vodu, a potom ih od trenutka ključanja kuvajte tačno četiri minuta i 30 sekundi. Sklonite ih sa ringle, ostavite da odstoje jedan minut i bingo", otkrila je kuvarica i autorka kuvara Gizi Erskin, dodajući da jaja nikada ne kuvate kada ih uzmete direktno iz frižidera, već da sačekate da budu sobne temperature.
Ako, pak, želite tvrdo kuvana jaja ona treba da se kuvaju tačno osam minuta od trenutka ključanja voda, a nakon toga je poželjno potopiti ih odmah u u hladnu vodu, što olakšava skidanje ljuske.
Postoji još jedan trik - jaja uvek kuvajte na najmanjoj ringli.
Jedno pitanje koje roditelji u Srbiji obožavaju nikako ne bi trebalo da postavite detetu.
7.11.2025. 8:54
Jedna mama upozorava roditelje da ne zadirkuju decu ovom „slatkom“ šalom, jer može imati ozbiljne posledice.
6.11.2025. 10:11
Prilikom sređivanja kuhinje postoji aparat koji većina domaćica zaboravlja da očisti.
5.11.2025. 15:00
Prema stručnjacima, ovo su neke stvari kojih se ne sećamo iz djetinjstva, odnosno koje smo potisnuli ukoliko smo imali toksične roditelje.
5.11.2025. 9:55
Uz malo truda, vaš nakit će povratiti stari sjaj.
5.11.2025. 8:06
Donosimo vam 20 najlepših kraktih imena za devojčice, od samo tri ili četiri slova.
3.11.2025. 9:00
Ako smišljate ime za dečaka, donosimo vam nekolik modernih grčkih imena kao inspiraciju.
1.11.2025. 13:00
Deca znaju i rezumeju mnogo više nego što mi želimo ili mislimo da razumeju. ZEvo zbog čega treba biti posebno oprezan!
1.11.2025. 9:54
Zbog ovih 7 stvari sam nekada naivno mislila da sam dobra majka, ali evo zašto ih više ne radim.
1.11.2025. 8:50
Gostujuće sudije su donele odluku i saznali smo koji tim je pobednik današnjeg zadatka.
7.11.2025. 22:39
Veliko iznenađenje usledilo je na samom kraju.
7.11.2025. 22:26
Tim sudije Ljubice Komlenić, odlukom gostujućih sudija, ocenjen je kao najlošiji i našao se na poslednjem mestu.
7.11.2025. 22:24
Sudija Ljubica Komlenić pohvalila je plavi tim sa kojim je zajedno radila na pripremi jela za gostujuće sudije.
7.11.2025. 22:21
Sudija Ljubica Komlenić tokom prezentacije jela spomenula je Aleksandra, koji je za hladno predjelo njenog tima dao ocenu 7.
7.11.2025. 22:12
Sudija Ljubica Komlenić pred gostujuće sudije iznela je jelo svog tima koje su nazvali „Alisa u moru“.
7.11.2025. 22:01