Čitav život POGREŠNO KUVATE JAJA: ovo je jedini ISPRAVAN NAČIN da uvek budu savršeno pripremljena i da se LJUŠTE bez muke!
Profesionalni kuvari savetuju kako da skuvate savršeno jaje.
Ilustracija; Foto: WS-Studio/Shutterstock
14.9.2024.|8:06
Izvor: Žena Blic/Milorad Milovanović
Podeli:
Kuvana jaja su redovan gost u našim obrocima, i gotovo su najčešći izbor za doručak, u kombinaciji sa salatom i mlečnim ili mesnim proizvodima. Odličan su izvor proteina, a pritom i štede kućni budžet, s obzirom da je reč o jednoj od najjeftinijih namirnica.
Kuvanje jaja svakako nije viša matematika, i deluje kao da može i malo dete da ih pripremi, ali svi smo svedoci koliko ih puta ili prekuvamo ili skinemo sa ringle pre vremena, pa muku mučimo sa ljuštenjem.
No, sada je i taj "problem" rešen - profesionalni kuvari savetuju kako da skuvate savršeno jaje, a kažu da je ključ između ostalog u posoljenoj vodi.
Koliko se kuvaju jaja?
Važno je i da zapamtite razliku između meko i tvrdo kuvanih jaja - ako želite meko kuvano jaje ono se ubacuje u vrelu vodu, dok se tvrdo kuvano jaje stavlja u hladnu vodu.
"Zapamtite, jaja su porozna, neophodno je da ih stavite u posoljenu vodu. Ako želite meko kuvana jaja, ubacite ih u vrelu, ali ne i proključalu vodu, a potom ih od trenutka ključanja kuvajte tačno četiri minuta i 30 sekundi. Sklonite ih sa ringle, ostavite da odstoje jedan minut i bingo", otkrila je kuvarica i autorka kuvara Gizi Erskin, dodajući da jaja nikada ne kuvate kada ih uzmete direktno iz frižidera, već da sačekate da budu sobne temperature.
Ako, pak, želite tvrdo kuvana jaja ona treba da se kuvaju tačno osam minuta od trenutka ključanja voda, a nakon toga je poželjno potopiti ih odmah u u hladnu vodu, što olakšava skidanje ljuske.
Postoji još jedan trik - jaja uvek kuvajte na najmanjoj ringli.
Ove tri navike u roditeljstvu se često pominju kao ključne u dugoročnom razvoju, pa evo na šta bi svaki roditelj trebalo da obrati pažnju kako bi odgajio uspešno, samostalno i snalažljivo dete.
Jelena je ostala šokirana činjenicom koliko su joj deca porasla od kada ih je poslednji put videla, a naročito je bila iznenađena promenom glasa srednjeg sina...
Po treći put u "Zvezdama Granda" predstavio se osamnaestogodišnji Damjan Vračar iz Banja Luke, koji je u svojim prethodnim pojavljivanjima ispadao već na sredini takmičenja.
Device danas mogu da na lakši način reše poslovne situacije u svoju korist, Lavovi prave listu prioriteta – a šta je sa ostalim horoskopskim znacima ovog utorka?
Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.
Jelena je ostala šokirana činjenicom koliko su joj deca porasla od kada ih je poslednji put videla, a naročito je bila iznenađena promenom glasa srednjeg sina...
Njih trojica otkrivaju sve - bez cenzure, bez filtera, samo iskreno, duhovito i sirovo! Svakodnevne probleme pretvaraju u komediju, a smeh je zagaranovan. Gosti: Neša Bridžis, Migel Jaramilo i Srđan Slijepćević.