Ovaj trik će održati JAJA SVEŽIM tokom leta, a jednu stvar s njima NIKAKO ne treba da radite
Ukoliko pratite ove savete, nećete imati problem sa salmonelom.
Ilustracija; Foto: udra11/Shutterstock
4.7.2024.|15:00
Izvor: živim.jutarnji.hr/Ana Špoljarić
Podeli:
Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje...pesmica koju i dalje volimo da pevušimo pripremajući najvažniji obrok u danu. I ne samo tad. Jaje zapravo volimo da kombinujemo bilo kad. Iako možda i nismo svesni, snaga ove moćne namirnice je zaista velika. Uz ljusku koju obogaćuju kalcijum i magnezijum, jaje sadrži:
kolin, nutrijent važan za zdravlje mozga,
lutein kojeg nazivamo i vitaminom vida,
vitamine B grupe (folna kiselina, biotin, riboflavin, B12),
vitamin E,
vitamin D,
gvožđe
Kako održati jaja svežim u letnjim mesecima i šta nikako ne raditi
Međutim, uprkos svim benefitima jaja, u letnjim mesecima se kod mnogih opravdano pojavljuje skeptičnost zbog povećane mogućnosti zaraze salmonelom. Budući da ovu bakteriju možemo pronaći i na ljusci, u belancetu i u žumancu jajeta, posebno je važno kako skladištimo proizvod i kako ga tretiramo. Usput, mnogi su od vas putujući Europom i izvan nje primetili kako u prodavnicama jaja ne stoje u frižideru, već na običnoj polici. Ovo možemo opravdati činjenicom da su nekad i naši preci u nedostatku frižidera, jaja čuvali na suvom i hladnom mestu. Ključno je bilo, pa tako i danas, sakupiti jaja što pre iz kokošinjca, kako bi se ona pravovremeno ohladila i kako bakterije ne bi prodrle u samu strukturu jajeta.
Ono što pritom nikako ne bi trebalo da radite je prati jaje. Naime tim postupkom uklanjate prirodnu barijeru na ljusci, a ako je ona napukla, štetne bakterije će vrlo lako preći u unutrašnjost jajeta, gde imaju savršene uslove za rast. Ljuske jaja naime imaju malene pore, kroz koje bakterije iz druge hrane i mirisa, poput mirisa i aroma hrane, mogu prodreti tokom vremena. Ukoliko jaja ne kuvate dovoljno dugo, bakterije će dospeti u vaš organizam. Stoga, važno je imati na umu da je prirodni zaštitni premaz na ljusci jajeta, prva linija obrane od bakterija, koja se uklanja pranjem tokom pripreme za pakovanje i prodaju.
Ilustracija Foto: NP27/Shutterstock
Kako bi jaja (kupovna ili iz sopstvenog uzgoja) ostala što svežija, najbolje ih je ostaviti u kartonskoj kutiji. Ona ne samo da štiti, već, ako je reč o kupovnom proizvodu, pokazuje rok do kojeg ih je najbolje iskoristiti. Jaja je posebno u letnjim mesecima dobro držati u frižideru, pa ih izvaditi pola sata pre pripreme obroka.
Napravite ovaj trik i saznajte da li je jaje sveže ili nije
Ako jaja želite da držite van frižidera, neka to zaista bude hladan i suv prostor, a da li je jaje pokvareno, najbolje ćete testirati kroz sledeće postupke:
1. Celo jaje stavite u činiju ili čašu napunjenu hladnom vodom.
2. Ako jaje potone na dno i leži na boku, to znači da je ono vrlo sveže, dok je jaje koje ostane na dnu, ali stoji uspravno, prihvatljivo za jelo.
3. Ako jaje ispliva na površinu to znači da ono nije sveže i treba ga baciti.
Sveža jaja mogu se čuvati u frižideru do mesec dana, uz uslov da nemaju oštećenu ljusku.
Ove tri navike u roditeljstvu se često pominju kao ključne u dugoročnom razvoju, pa evo na šta bi svaki roditelj trebalo da obrati pažnju kako bi odgajio uspešno, samostalno i snalažljivo dete.
Jelena je ostala šokirana činjenicom koliko su joj deca porasla od kada ih je poslednji put videla, a naročito je bila iznenađena promenom glasa srednjeg sina...
Po treći put u "Zvezdama Granda" predstavio se osamnaestogodišnji Damjan Vračar iz Banja Luke, koji je u svojim prethodnim pojavljivanjima ispadao već na sredini takmičenja.
Device danas mogu da na lakši način reše poslovne situacije u svoju korist, Lavovi prave listu prioriteta – a šta je sa ostalim horoskopskim znacima ovog utorka?
Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.
Jelena je ostala šokirana činjenicom koliko su joj deca porasla od kada ih je poslednji put videla, a naročito je bila iznenađena promenom glasa srednjeg sina...
Njih trojica otkrivaju sve - bez cenzure, bez filtera, samo iskreno, duhovito i sirovo! Svakodnevne probleme pretvaraju u komediju, a smeh je zagaranovan. Gosti: Neša Bridžis, Migel Jaramilo i Srđan Slijepćević.